Normal_zwanger_buik

Er komt een mbo-studentenfonds waaruit studenten die met een goede reden vertraging oplopen, een vergoeding krijgen als ze geen studiefinanciering meer ontvangen. Het gaat bijvoorbeeld om studenten die ziek zijn, zwanger worden of een beperking hebben. Ook studenten die in de studentenraad zitten kunnen een vergoeding uit dit fonds krijgen. Vanaf vandaag mag iedereen z’n mening over dit plan geven op internetconsultatie.nl. Minister Van Engelshoven trekt 10 miljoen euro uit voor dit plan. Dit meldt Rijksoverheid. 

Mbo-studentenfonds

Het geld wordt verdeeld onder alle mbo-instellingen. Zij zijn vrij om de precieze invulling van het fonds te bepalen, omdat zij de problematiek het beste kunnen inschatten. Behalve de ondersteuning van studenten die vertraging oplopen, regelt het fonds ondersteuning van de schoolkosten voor minderjarige, voltijds studenten uit minima gezinnen. Zij kunnen nu gebruik maken van een tijdelijke regeling, maar met het fonds is een structurele oplossing gevonden. Vanuit het fonds krijgen zij onderwijsbenodigdheden vergoed. Dat zijn spullen die studenten zelf moeten kopen, zoals laptops, boeken en werkkleding.

Zwangerschap officiële reden voor verzuim

Ook wordt in deze wet de eerder aangekondigde wijziging geregeld dat studenten in het mbo voortaan officieel ‘studenten’ heten. Tot slot staat in deze wet dat zwangerschap een officiële reden wordt voor verzuim. Op dit moment moeten zwangere studenten zich ziek melden. Met deze wijziging komt er erkenning voor zwangere studenten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids