Normal_medicijnen_geneesmiddelen

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Het opvallendste nieuws deze week ging over het besluit van Zwitserse farmaceut Novartis om de prijs van een kankermedicijn flink omhoog te gooien. Verder onder meer het interessante nieuws dat 1,1 miljoen Nederlanders wisselden van zorgverzekering, er eindelijk een akkoord is bereikt over de ziekenhuiszorg in de Noordoostpolder en dat een atletiektrainer 35 jaar lang minderjarige meisjes kon misbruiken. 

Maandag: atletiektrainer misbruikte jarenlang meisjes

De Rotterdamse atletiektrainer Jerry M. heeft tussen 1982 en 2017, dus 35 jaar lang, diverse meisjes tussen de elf en achttien jaar misbruikt. Dit deed hij niet bij één, maar verschillende sportclubs. Afgelopen zomer legde hij hierover al een bekentenis af bij het tuchtcollege en is daarna geroyeerd als lid van de Atletiekunie. Tot nu toe zijn er geen strafrechtelijke stappen tegen hem genomen, omdat geen van de meisjes aangifte heeft gedaan.

Het Openbaar Ministerie (OM) begint samen met de politie een onderzoek naar het misbruik door de trainer. Voor het OM zijn de publicaties in de media voldoende aanleiding om een onderzoek te starten.

Dinsdag: Ruim 1,1 miljoen Nederlanders wisselden van zorgverzekering

Eind vorig jaar jaar stapte 6,6 procent van alle verzekerden over naar een andere zorgverzekering. In totaal gaat het om 1,1 miljoen Nederlanders. In 2018 kwam het overstappercentage neer op 6,2 procent.

Woensdag:  Farmaceut gooit prijs kankermedicijn plotseling flink omhoog

Het kankermedicijn lutetium octreotaat kost plotseling 90.000 euro per kuur. De Zwitserse farmaceut heeft het weesgeneesmiddel zes keer duurder gemaakt. Ter vergelijking: magistrale bereiding van ditzelfde middel door het Erasmus MC, UMC Utrecht en Antoni van Leeuwenhoek kost 16.000 euro per kuur. Verzekeraars vrezen voor de gevolgen voor patiënten, want als Novarits het alleenrecht krijgt, kan de zorg aan patiënten stokken. De verzekeraars willen namelijk niet opdraaien voor deze plotselinge prijsstijging.

Donderdag: Antonius Zorggroep neemt ziekenhuiszorg Noordoostpolder over

De curatoren van de MC IJsselmeerziekenhuizen, de Antonius Zorggroep en de gemeente Noordoostpolder hebben overeenstemming bereikt over ziekenhuiszorg voor de inwoners. Het Antonius neemt de ziekenhuiszorg over en gemeente Noordoostpolder zal het voormalige Dokter Jansencentrum aankopen. Dit betekent dat er aan de maandenlange onduidelijkheid over de toekomst van de ziekenhuiszorg in de regio eindelijk een einde komt.

Vrijdag: Flinke financiële problemen voor vereniging van sportartsen

Als de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) een dreigend faillissement niet had kunnen afwenden, had dit een einde van de opleiding tot sportarts-specialist betekend. De bond heeft het faillissement kunnen voorkomen, maar uit een document in handen van de Volkskrant blijkt dat er veel moet veranderen om de bond toekomstbestendig te maken. Mogelijk heeft het te grote uitgavenpatroon van de vereniging een grote rol in de problemen gespeeld, maar een intern onderzoek moet dat nog uitwijzen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids