Normal_pasgeboren_geboorte_baby

Hoewel de wetenschap en maatschappij er nog helemaal niet klaar voor zijn, is niet langer te ontkennen dat zogenoemde genbaby’s in aantocht zijn. Deze baby’s hebben gemodificeerde genen, die hen bijvoorbeeld resistent maken tegen het hiv-virus. In China zijn twee van deze genbaby’s geboren en de vraag is nu wanneer de techniek op grotere schaal uitgevoerd gaat worden. Dit meldt NRC.

De techniek die hiervoor gebruikt wordt, cripsr, bestaat al langer. Nu wordt het bijvoorbeeld gebruikt om zeer ernstige erfelijke aandoeningen uit het dna van de embryo te knippen, zodat deze de ziekte niet krijgt en daarna ook niet meer kan doorgeven aan toekomstige generaties. Echter kan crispr ook gebruikt worden om cosmetische genen van de embryo te wijzigen, zoals haar- of oogkleur.

De vraag is volgens Sebastiaan Mastenbroek, klinisch embryoloog en onderzoeker en Sjoerd Repping, klinisch embryoloog, hoogleraar en afdelingshoofd van Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde in het Amsterdam UMC, dan ook niet of genetische aanpassingen verboden moeten worden. De embryologen pleiten vooral voor onderzoek naar de veiligheid en effectiviteit van de ingreep. Nu is de wetenschap niet klaar voor de mogelijke gevolgen van genmodificatie op grotere schaal.

Niet commercieel

Nederland is één van de weinige landen waar ivf-zorg niet commercieel is. In Nederland wordt alleen gekeken naar de toegevoegde waarde van zo’n ingreep en staat het belang van de patiënt voorop. Dat er steeds meer biotech-startups komen die inzetten op genmodificatie, werkt dan ook niet per se in het belang van de patiënt. Daarom willen de twee artsen dat Nederland eigen onderzoek uitvoert naar de veiligheid van de techniek en zich niet laat sturen door onderzoek van buitenlandse bedrijven die vooral winst zien in de ontwikkelingen in voortplantingstechnieken.

Gekweekte embryo’s

Voor eigen onderzoek zijn menselijke embryo’s nodig. Sinds 2002 is er in Nederland een verbod op het kweken van embryo’s voor onderzoek. De wetenschap pleit al langer voor het opheffen van dit verbod, maar christelijke politieke partijen willen dat niet. Pas als het verbod is opgeheven, kan verder onderzoek worden gedaan naar de veiligheid en effectiviteit van genetische modificatie.

Door: Redactie Nationale Zorggids