Normal_zwanger_zwangerschap

Een ziekenhuisbevalling is tegenwoordig populairder dan een thuisbevalling, maar zwangere vrouwen die kiezen voor verloskundigenpraktijk Zus en Zwanger kiezen liever voor een bevalling thuis. Meer dan de helft van de vrouwen zonder medische indicatie die zich daar aanmeldt voor begeleiding, gaat voor een natuurlijke bevalling thuis. Op landelijk niveau besluit ongeveer 13 procent van de vrouwen zonder medische indicatie hiertoe Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Vrouwen die kiezen voor een natuurlijk thuisbevalling, krijgen geen pijnbestrijding en er is niemand anders aanwezig dan de verloskundige en kraamverzorgende. “Het is niet zo dat we mensen pushen thuis te bevallen, maar het past wel heel goed in onze visie. We zien de bevalling het liefst zo natuurlijk mogelijk, met zo min mogelijk interventies”, zeggen verloskundigen Jessica en Vicky van Andel. Door de natuur haar gang te laten gaan, hebben vrouwen minder vaak een interventie nodig en treden er ook minder vaak complicaties op, aldus de zussen.

Ze zijn niet tegen een ziekenhuisbevalling en ook niet tegen medicijnen, maar wel als het niet nodig is. Vrouwen hebben volgens hen veel meer aan goede voorlichting en de juiste ondersteuning. Verloskundigen hebben daar echter lang niet altijd meer tijd voor, maar Zus en Zwanger wil hier verandering in brengen met langere consulten en diepgaande gesprekken over angsten en gevoelens. Maar ook is er aandacht voor de vrouwen tijdens de bevalling. Als dat nodig is, uren achter elkaar. “Sommige vrouwen hebben dat nodig, dan kunnen ze beter ontspannen. Dan is medicatie vaak helemaal niet nodig.”

Door: Redactie Nationale Zorggids