Normal_koffer__zorg__ziekenhuis

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Het opvallendste nieuws deze week ging over het gesteggel over en het einde aan het kinderpardon. Verder onder meer het interessante nieuws dat VGZ onderzoek wil naar de rol van apothekers in de aanhoudende medicijntekorten, dat de Tweede Kamer een dubbele achternaam mogelijk wil maken en dat de griepepidemie dit jaar opvallend mild is, maar wel doorzet. 

Maandag: VGZ wil onderzoek naar rol apotheker in aanhoudende medicijntekorten

De medicijntekorten in Nederland hebben mogelijk een andere oorzaak dan tot nu toe aangenomen werd. Als het aan zorgverzekeraar VGZ ligt, komt er een onafhankelijk onderzoek naar de mogelijk exportpraktijken door Nederlandse apothekers die ondanks de tekorten hier gewoon doorverkopen naar het buitenland.

Dinsdag: Kamer wil dubbele achternaam mogelijk maken

Kinderen kunnen straks de achternaam van beide ouders krijgen. Nu moeten ouders nog kiezen of ze hun kind de achternaam van de ene of van de andere ouder geven. Ouders zouden voortaan net als in allerlei andere Europese landen ook de keuze moeten krijgen om hun kind beide namen mee te geven.

Woensdag: akkoord kinderpardon net op tijd voor debat

De coalitiepartijen hebben ternauwernood hun eigen deadline gehaald. Minder dan twaalf uur voor het debat in de Tweede Kamer bereikten ze een akkoord over het kinderpardon. Voor de zogenoemde gewortelde kinderen, die eigenlijk het land al hadden moeten verlaten, komt er een nieuwe, ruimere beoordeling. In de praktijk betekent dat waarschijnlijk dat de meeste van hen mogen blijven.

Donderdag: milde griepepidemie duurt inmiddels zeven weken

De griepepidemie in Nederland verloopt tot nu toe minder hevig dan in de afgelopen drie jaar. Tijdens de huidige griepgolf, die nu zeven weken duurt, zijn veel patienten met het rhinovirus en jongere patiëntjes met het RS-virus.

Vrijdag: IJsselmeerziekenhuizen mogen duur Duits medicijn wel declareren

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft besloten dat de voormalig ziekenhuisbestuurders van de IJsselmeerziekenhuizen hun omstreden Duitse medicijnen alsnog mogen declareren bij de zorgverzekeraars. Door dure geneesmiddelen uit het buitenland te halen, zou het ziekenhuisbestuur de groep ziekenhuizen met een miljoenenverlies hebben opgezadeld dat mede zou hebben geleid tot het faillissement van MC Groep.  

Door: Redactie Nationale Zorggids