Normal_noordwest_ziekenhuisgroep_pindapoli

Heeft een baby ernstig eczeem of komt er een ernstige voedselallergie voor in de familie? Dan is er een grotere kans dat het kind zelf ook een voedselallergie ontwikkelt. Nieuw onderzoek laat zien dat het beter is om een kind vroeg te laten kennismaken met allergenen als pinda. Noordwest is daarom in navolging van het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft en het Groningse Martini Ziekenhuis gestart met een speciale ‘pindapoli’ op locatie Alkmaar. Dit meldt Noordwest. 

80 procent minder kans op pinda-allergie door vroege kennismaking

Kinderen met ernstig eczeem hebben een verhoogde kans om een pinda-allergie te krijgen, omdat pindaresten via de kapotte huid het lichaam in kunnen komen. Diëtist Olga Benjamin: "De huid is niet de goede plek om voor het eerst in aanraking te komen met pinda’s. Dit zet namelijk vaak een allergische reactie in gang. Als pinda op tijd en via de goede weg (de darmen) het lichaam binnenkomt, is de kans om een voedselallergie te krijgen veel kleiner."

"Studies hebben laten zien dat 80 procent van de pinda-allergieën bij kinderen met eczeem voorkomen kan worden. Hiervoor moet al vroeg gestart worden met het toevoegen van verwerkte pinda (pindakaas) aan de voeding. In tegenstelling tot wat vroeger geadviseerd werd, is het daarom voor alle kinderen belangrijk om op tijd te starten met het geven van verwerkte pinda om een allergie te voorkomen."

Kleine hoeveelheden pindakaas

Op de pindapoli wordt eerst met een huidtest gekeken of het veilig is om het kind op jonge leeftijd pindakaas te laten eten. Als de huidtest geen reactie geeft wordt snel gestart met het toevoegen van kleine hoeveelheden pindakaas aan een groente- of fruithapje. Deze hoeveelheden worden volgens een vast protocol stapsgewijs opgebouwd. Alleen kinderen tussen de 4 en 12 maanden en met een verhoogd risico op voedselallergie komen hiervoor in aanmerking. Kinderen komen terecht op de pindapoli via een doorverwijzing van de huisarts, kinderarts of dermatoloog.

Door: redactie Nationale Zorggids