Normal_handen_vasthouden

Sinds vorige week kunnen Rotterdammers rekenen op een folder in hun brievenbus om zich aan te melden voor het bevolkingsonderzoek Generation R Next als zij een kinderwens hebben. Ook zijn posters met deze oproep opgehangen in onder andere bushokjes in de stad. Inmiddels doen al meer dan 1.500 toekomstige ouders mee en zijn al vijfhonderd baby’s geboren. Het Erasmus MC zoekt echter meer ouders die de groei, ontwikkeling en gezondheid van hun toekomstige kinderen willen helpen verbeteren, meldt het ziekenhuis. 

“Uniek aan dit onderzoek is dat we al in contact komen met vrouwen, voordat ze zwanger zijn. Generation R Next onderzoekt de groei en ontwikkeling van een nieuwe generatie Rotterdamse kinderen en begint bij toekomstige ouders, het liefst al vóór de zwangerschap”, zegt Jolien Steenweg – de Graaff.

Levensfase rondom bevruchting

Het ziekenhuis houdt dit bevolkingsonderzoek omdat er veel aanwijzingen zijn dat juist ook de allereerste fase van het leven, rondom de bevruchting, van groot belang is voor de verdere gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Omdat het lastig is om te achterhalen wie een kinderwens heeft en wie niet, wordt sinds vorige week een huis-aan-huis-folder bezorgd bij alle Rotterdammers.

Kennis vergroten en zorg verbeteren 

Door mee te doen, dragen vrouwen en partners bij aan het vergroten van kennis en het verbeteren van zorg en gezondheid voor toekomstige ouders en kinderen, ook in situaties waarin zwanger worden moeilijk is, aldus hoogleraar kindergeneeskunde Vincent Jaddoe. Hij en zijn collega’s willen onder meer weten waarom zwangerschappen verschillend lopen en waarom het ene kind zich anders ontwikkelt dan het andere. Vrouwen die meedoen krijgen tijdens hun zwangerschap vier keer een 3D-echo en vullen toekomstige ouders vragenlijsten in over hun gezondheid en levensstijl. Ook wordt bloed en urine verzameld en ondergaan ze enkele metingen. Het streven is om binnen twee jaar minimaal vijfduizend (aanstaande) moeders te laten meedoen.

Generation R Next is een project van het Erasmus MC, Sophia Kinderziekenhuis, de Erasmus Universiteit en de gemeente Rotterdam.

Door: Nationale Zorggids