Normal_zwangerschapstest_pregnancy_test_result_wiki_-c_

Als de overheid het aantal abortussen in Nederland wil laten afnemen, zou het het plaatsen van spiraaltjes na een abortus moeten vergoeden, vinden de Nederlandse abortusklinieken. Vrouwen die een zwangerschapsafbreking ondergaan, moeten zich beter beschermen tegen ongewenste zwangerschappen. En het traject om een spiraaltje te verkrijgen, is op dit moment te omslachtig en prijzig. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Een vrouw die zich nu bij de huisarts meldt voor een spiraaltje, moet deze eerst ophalen bij de apotheek. De meestgebruikte spiraal (Mirena) kost ongeveer 150 euro. Heeft ze het spiraaltje in haar bezit, dan moet de vrouw opnieuw een afspraak maken bij de huisarts voor plaatsing. Soms moet een vrouw naar het ziekenhuis om het spiraaltje te laten plaatsen door een gynaecoloog, wat nog eens 250 euro kost en vanuit het eigen risico wordt betaald.

Vergoeding voor spiraaltje na abortus

Als het aan de abortusklinieken ligt, zit vanaf 2020 de vergoeding voor een spiraaltje bij de vergoeding voor abortusklinieken in. Over een paar maanden praten de klinieken met minister Bruno Bruins over abortuszorg en de vergoeding voor spiraaltjes.

Tekort aan abortusartsen

De klinieken willen tijdens het gesprek met de minister ook vragen naar een opleidingstraject voor abortusartsen. Een paar jaar geleden telde de abortuszorg nog 53 artsen, maar veel van hen zijn met pensioen gegaan waardoor er nu nog maar 27 abortusartsen zijn. De Zwolse kliniek Stimezo, die initiatiefnemer van het verzoek tot vergoeden van het spiraaltje is, heeft in de tussentijd al een aantal gynaecologen aan haar artsenbestand toegevoegd om de tekorten op te vangen. 

Door: Nationale Zorggids