Normal_zwanger6

Vrouwen die rond hun zwangerschap hartfalen krijgen, hebben een probleem met het vetzuurmetabolisme in het hart. Dat toont promovendus Martijn Hoes van het UMCG aan met een revolutionaire onderzoekstechniek, waarbij hij hartcellen kweekte uit huidcellen van patiënten. Dit meldt het UMCG. 

Bij hartfalen is de hartspier niet meer in staat voldoende bloed door het lichaam te pompen. Lange tijd was hartfalen weinig onderzocht in vrouwen en daardoor slecht begrepen. Een specifieke vorm van hartfalen treedt bij vrouwen rondom de bevalling (peripartum cardiomyopathie of PPCM). “Deze ziekte wordt lang niet altijd herkend, de symptomen worden vaak aan andere oorzaken toegeschreven. Over de oorzaak weten we nog heel weinig.”

Nieuwe techniek

Onderzoek naar hartziekten op celniveau was tot voor kort vrijwel onmogelijk. “Je kunt niet even een paar cellen uit de hartspier halen om te onderzoeken”, legt Hoes uit. Maar dankzij nieuwe technieken, waarbij huidcellen worden omgezet tot stamcellen die gekweekt worden tot hartcellen, kon Hoes nu wel hartcellen onderzoeken. 

Problemen bij energieproductie van de hartcellen

Door te onderzoeken wel genen er geactiveerd waren in de hartcellen, konden de onderzoekers verschillen zien tussen de vrouwen met PPCM en vrouwen zonder. Die verschillen doen vermoeden dat het probleem bij PPCM zit in de energieproductie van die cellen. “Een gezond hart komt aan energie door vet te verbranden. Als het hart in de problemen komt – bij ziekte – gaat het hart over op verbranding van suiker. Dat is minder efficiënt op de lange termijn en leidt dan ook al gauw tot hartfalen. Tijdens een zwangerschap wordt de verbranding van vet extra gestimuleerd. Bij de vrouwen met PPCM gebeurt dat ook, maar om de één of andere reden lukt het niet dat vet daadwerkelijk te verbranden, dus wordt alsnog suiker gebruikt.”

Betere diagnose

Het onderzoek van Hoes heeft vooral tot doel om beter te begrijpen waarom sommige vrouwen hartfalen krijgen rond hun zwangerschap en uiteindelijk te komen tot een betere diagnose en behandelingen. PPCM komt bij deze patiënten terug bij elke zwangerschap en kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Vroege diagnostiek en goede behandeling kan daarmee problemen rondom de bevalling voorkomen.

Door: Nationale Zorggids