Normal_bevalling_moeder_ziekenhuis

Zeker 46 vrouwen uit Urk zijn sinds het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen in Sneek bevallen. Uit de laatste cijfers van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat zwangere vrouwen eind 2018 het vaakst voor het Antoniusziekenhuis in Sneek kozen. In Zwolle kwamen veertien Urker baby’s ter wereld en in het Tjongerschans in Heerenveen slechts vier. Dit meldt de Leeuwarder Courant. 

Toen de IJsselmeerziekenhuizen in het voorjaar van 2018 failliet gingen, kwamen vooral Urkers in de knel met de reistijd. Inmiddels is bekend dat de ambulances er ongeveer vijftig minuten over doen om bij het ziekenhuis aan te komen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft de minister geïnformeerd over deze ambulancetijden. Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg wil zich inzetten voor uitbreiding van de norm voor aanrijtijden. Hij meent dat de huidige norm van 45 minuten bovendien niet als wet gezien moet worden.

Wel is wettelijk vastgelegd dat ambulances binnen vijftien minuten ter plekke moeten zijn en daar voldoen zij in Lelystad en Urk ook aan. 

Door: Nationale Zorggids