Normal_autisme_jongen

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Met deze week onder meer: de gezondheidseffecten door zomertijd, Wereld Autismedag en man met autisme moet jubileumbonus afstaan aan UWV. 

Maandag: klok verzetten naar zomertijd heeft enorme impact op gezondheid

Afgelopen weekend ging de klok weer een uurtje vooruit. De eerste paar dagen (of weken) van de zomertijd kunnen voor veel mensen zwaar zijn. Sommigen worden door het omgooien van de biologische klok echt ziek. De Amerikaanse chronobioloog Matha Merrow spreekt van “het achteloos vergooien van een goede kans op betere gezondheid.”

Waar hebben mensen dan last van? Een slechter geheugen, slecht werkende spijsvertering en mensen die door het verzetten van de klok twee weken later nog korte nachten maken, kunnen zelfs in de voorstadia van diabetes type 2 terechtkomen.

Dinsdag: wereldwijd aandacht voor autisme op Wereld Autismedag

Ieder jaar op 2 april is het Wereld Autismedag. De Verenigde Naties heeft deze dag in het leven geroepen om wereldwijd aandacht te vragen voor autisme. Men weet nog altijd niet precies wat autisme is. Maar door er uitgebreid aandacht aan te besteden en geld beschikbaar te stellen voor onderzoek, wordt steeds meer duidelijk. Zo is inmiddels bekend dat van de mensen met autisme, ongeveer 30 procent een verstandelijke beperking heeft. Mensen met autisme kunnen worden omschreven als loyaal, eerlijk en goede analytische en technische denkers.

Ongeveer 70 procent van de mensen met autisme heeft op een gegeven moment te maken met psychische aandoeningen. Flink meer dan de algemene bevolking.

Woensdag: steeds meer langdurige gebruikers van opioïden

In 2017 gebruikten ruim 200.000 patiënten langdurig opioïden, ofwel zeer sterke pijnstillers. Het totaal aantal gebruikers is in zeven jaar tijd met 350.000 toegenomen, een stijging van 55 procent. Nederland neemt op Europees niveau de negende plek in als grootgebruiker.

Donderdag: man met autisme moet jubileumbonus afstaan aan UWV

De 31-jarige Klaas-Janvan Steenbergen moet de bonus die hij voor zijn jubileum ontving, afstaan aan het UWV. De vakkenvuller met pdd-nos werkt al 12,5 jaar in een supermarkt en werd door de werkgever beloond voor zijn harde werk. Omdat de man een Wajong-uitkering heeft, betaalt het UWV een gedeelte van zijn inkomen. Maar nu hij deze maand opeens meer inkomen had vanuit de supermarkt, wordt dit ingehouden op zijn uitkering.

Vrijdag: artsen vrezen voor vervolging en willigen minder euthanasieverzoeken in

Nu het Openbaar Ministerie (OM) harder optreedt bij onzorgvuldig handelen bij euthanasie, zijn artsen terughoudender bij het inwilligen van euthanasieverzoeken. Zodoende zijn er vorig jaar minder verzoeken goedgekeurd dan het jaar ervoor, terwijl het aantal hulpvragen blijft toenemen. 

Door: Nationale Zorggids