Normal_vaccin_inenten

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid was maandagavond op bezoek bij een dorp middenin de Bijbelgordel om te praten over het belang van het vaccineren van kinderen. De gemeente Neder-Betuwe heeft een vaccinatiegraad van 52 procent, het laagste van alle gemeenten. Blokhuis haalde met name bijbelse argumenten aan om tegenstanders van vaccineren, ofwel anti-vaxxers, op andere gedachten te brengen. Dit meldt Skipr. 

Zo noemde de staatssecretaris vaccinatie een ‘een daad van naastenliefde’ en een ‘door god gegeven instrument’, aldus het Nederlands Dagblad en Reformatorisch Dagblad. Ook gaf hij gisteravond te kennen open te staan voor een vaccinatieplicht als de vaccinatiegraad in de regio niet snel omhoog gaat.

Gesprek aangaan over vaccinatieplicht 

“Als de vaccinatiegraad blijft dalen en de volksgezondheid daardoor in gevaar komt, zal ik het gesprek over een vaccinatieplicht wel aangaan. Een en ander zou bijvoorbeeld kunnen uitdraaien op een tijdelijke plicht voor bijvoorbeeld het personeel in de zorg”, aldus Blokhuis. Een opvallende uitspraak van de staatssecretaris die eerder nog aangaf eventuele dwang zo lang mogelijk uit te stellen. Echter, hij hoopt dat een vaccinatieplicht niet nodig is.

Vaccinatiegraad omhoog

Het gemeentebestuur van Neder-Betuwe zei onlangs zich meer te gaan inzetten om de vaccinatiegraad omhoog te brengen. Vorig jaar stemde de gemeenteraad al unaniem in met een onderzoek hierover. Via betere voorlichting moeten inwoners – veelal lid van de reformatorische kerk – overtuigd worden van het belang van vaccineren. “Het is als wethouder zorg mijn taak om ervoor te zorgen dat de vaccinatiegraad hier zo hoog mogelijk ligt, maar aan de andere kant heb ik ook respect voor de keuzes die men op religieuze gronden maakt”, aldus wethouder Herma van Dijkhuizen.

Predikanten zijn gevraagd om mee te denken over het thema. En er wordt ingezet op meer samenwerking met verloskundigen, schoolartsen- en verpleegkundigen. 

Door: Nationale Zorggids