Normal_moeder_kind_baby3454

Postnatale depressie is de meest voorkomende aandoening bij pasbevallen vrouwen. In Nederland ontwikkelt één op de acht moeders deze vorm van depressie die soms maanden kan aanhouden. In Amerika is nu voor het eerst een medicijn goedgekeurd voor gebruik door vrouwen die hieraan lijden. In Nederland is het nog niet zo ver. En experts zijn voorzichtig, want dit middel is enkel bedoeld voor vrouwen met zeer ernstige postnatale depressie. Dit meldt RTL Nieuws.

“Het is alleen getest op mensen met ernstige depressie”, zegt psychiater Birit Broekman over het medicijn brexanolone, wat zorgt voor een hogere GABA-concentratie in de hersenen van de vrouw. Daarvan is bij een postnatale depressie namelijk te weinig aanwezig. “De vraag is of we het kunnen vertalen naar mensen met minder zware klachten. En: er is alleen gekeken naar de eerste dertig dagen, het zegt nog niks over de lange termijn.”

Voordat het middel in Europa word goedgekeurd, zijn conclusies uit Europese onderzoeken noodzakelijk. Daarom verschijnt dit middel vooralsnog niet hier op de markt.

Postnatale depressie kan iedere vrouw overkomen

Vrouwen die lijden aan postnatale depressie kunnen last hebben van uiteenlopende symptomen zoals concentratieverlies, somberheid, schuldgevoel, paniekaanvallen en pijn. “Iedere vrouw kan het krijgen, ook een vrouw die een heel goede zwangerschap had en eerder nooit gevoelig was voor depressies. Het hangt mogelijk samen met een heel snelle of juist heel heftige bevallig. Het kan echt pure pech zijn”, zei verpleegkundige en therapeut Eileen Engels hierover in 2016.

Door: Nationale Zorggids