Normal_zwangerschapstest_pregnancy_test_result_wiki_-c_

Siriz mag ook in de toekomst voorlichtingsgesprekken blijven houden met vrouwen die ongewenst zwanger zijn. Naast Siriz bieden twee andere organisaties zulke adviesgesprekken. Alle drie ontvangen ze subsidie van het ministerie van Volksgezondheid. Dit meldt Skipr. 

Nog niet heel lang geleden kwam christelijke organisatie Siriz in opspraak omdat het zou aansturen op een bepaalde oplossing. Bovendien was het mede-organisator van een pro-life (ofwel anti-abortus) evenement. Verschillende partijen in de Tweede Kamer eisten een einde aan de subsidie voor Siriz, maar volgens staatssecretaris Paul Blokhhuis voldoet de organisatie nu weer aan de eisen en komt het wederom in aanmerking voor subsidie.

Pro-life

Inmiddels heeft Siriz, die voortkomt uit pro-lifeclub VBOK, enkele organisatorische en andere aanpassingen gedaan om in aanmerking te komen voor de subsidie. Zo doet het niet meer mee met de Mars voor het Leven en maakt het ook geen onderdeel meer uit van het Platform Zorg voor Leven.

Toezicht op neutraal en objectief advies

D66 en VVD zijn blij met de aanpassingen, maar blijven kritisch. “Neutrale en objectieve keuzehulp is essentieel voor ongewenst zwangere vrouwen die abortus overwegen. Wij zullen het daarom op de voet blijven volgen”, zegt VVD’er Ockje Tellegen hierover. Een team van onafhankelijke deskundigen, waarin ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd een rol heeft, houdt in de toekomst toezicht op naleving van de regels.

Door: Nationale Zorggids