Normal_vaccin_inenten_vaccineren

Een groep van 120 vrijwilligers gaat de komende tijd bij huisartsen en kinderdagverblijven langs om hen een informatiepakket over de meningokokkenziekte te overhandigen. Op woensdag 24 april is het Wereld Meningitisdag en dan worden in meer dan zestig steden in Nederland op fietsen zadelhoesjes geplaatst om aandacht te vragen voor de ernst van meningokokken B. Meningitis betekent letterlijk hersenvliesontsteking en kinderen die besmet raken met de meningokokkenbacterie kunnen hersenvliesontsteking krijgen en hierdoor snel overlijden. Dit meldt de Volkskrant. 

Donderdag licht staatssecretaris Paul Blokhuis zijn besluit over het opvolgen van het advies van de Gezondheidsraad toe. Deze adviseerde onlangs om het vaccin tegen meningokokken B voorlopig niet op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma. De staatssecretaris gaat hierin mee omdat de effectiviteit van het vaccin onvoldoende bewezen zou zijn. Mogelijk volgt er over drie jaar een ander besluit. Maar in de tussentijd moet eerst meer onderzoek gedaan worden naar het middel dat de strijd aangaat tegen meningokokken type B.

Besluit heroverwegen

Niet alleen ouders zijn teleurgesteld in dit besluit, ook kinderartsen, immunologen en epidemiologen zijn het hier niet mee eens. Zij én de groep ouders hopen dat Blokhuis het advies en zijn besluit daarop wil heroverwegen.

Vaccin wél verkrijgbaar

Dat het vaccin niet in het Rijksvaccinatieprogramma zit, betekent overigens niet dat het niet verkrijgbaar is. Eind vorig jaar werden zeker vierhonderd kinderen hiertegen ingeënt. Het spuitje is via de apotheek verkrijgbaar. Omdat er tussen de twee en vier vaccinaties nodig zijn om het middel werkzaam te maken, betalen ouders hier zo’n 250 euro voor. Huisartsen en apotheken doen soms erg moeilijk over het inenten, zegt een ouder tegen de Volkskrant. “Je moet heel erg op je strepen gaan staan om het toch voor elkaar te krijgen.” Huisartsen zeggen dat het niet hun taak is en dat ze al druk genoeg zijn, weet kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning.

Als het aan de vrijwilligers ligt, wordt het in ieder geval algemeen bekend dat het vaccin tegen meningokokken B wél beschikbaar is. 

Door: Nationale Zorggids