Normal_geld_briefgeld_munten

Hulp bij ongewenste zwangerschap moet altijd objectief zijn, zodat vrouwen onafhankelijk geïnformeerd worden, zegt GroenLinks. Deze week maakte staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid bekend dat keuzehulporganisatie Siriz subsidie mag blijven ontvangen ondanks dat zij verbonden zijn aan anti-abortusorganisatie VBOK. Onbegrijpelijk wat GroenLinks betreft. Daarom eist de partij vandaag dat de banden tussen deze twee organisaties worden doorgeknipt voordat de subsidie wordt verstrekt. Dit meldt GroenLinks.

n het beleidsplan van de VBOK voor 2019 staat dat de twee organisaties erover nadenken onder één naam verder te gaan. GroenLinks Tweede Kamerlid Lisa Westerveld: "Deze subsidie is onbegrijpelijk. Vrouwen moeten kunnen rekenen op onafhankelijke keuzehulp. Zolang deze organisaties verbonden zijn kan je dit niet garanderen."

Siriz biedt keuzehulp aan ongewenst zwangere vrouwen en krijgt naast subsidie van het ministerie van Volksgezondheid ook geld van VBOK. Bestuursleden van deze anti-abortusorganisatie zitten ook in de raad van toezicht van Siriz. GroenLinks stelde in oktober al voor om geen subsidie te verstrekken zolang deze organisaties niet van elkaar werden gescheiden. De partij werd hierin gesteund door onder meer VVD en D66 die zich ook zorgen maken om de onafhankelijkheid van de keuzehulporganisatie. Zij zullen de Siriz dan ook op de voet blijven volgen.

Door: Nationale Zorggids