Normal_kind_tablet

De Wereld Gezondheidsorganisatie WHO komt met het wereldwijde advies om peuters niet langer dan één uur per dag gebruik te laten maken van een tablet, smartphone of tv. Voor baby’s jonger dan één jaar geldt dat zij helemaal nog geen schermen moeten gebruiken. Het advies komt voort uit de analyse van vele onderzoeken over bewegen en overgewicht bij kinderen. Nu de WHO met het advies komt, is het de hoop dat ministers wereldwijd dit advies opvolgen en meenemen in hun beleid. Dit meldt RTL Nieuws. 

In deze digitale tijd spenderen jonge kinderen vaak al veel tijd achter een scherm. Dat vergroot niet alleen de kans op bijziendheid, maar ook voor overgewicht. Het advies is daarom dat peuters niet meer dan één uur per dag gebruik maken van een tablet, smartphone of ander scherm. Hoewel ouders denken dat zij educatieve spelletjes of video’s opzetten, zou dat voor jonge kinderen nog niet echt goed opgenomen worden. Voor baby’s geldt het advies van de WHO dat zij helemaal geen schermgebruik hebben.

‘Lekker rustig’

Een kind dat de tablet gebruikt is volgens opvoedexpert Krista Okma “lekker rustig” voor de ouders, maar dat zou niet moeten betekenen dat je als ouder niet je verantwoordelijkheid neemt. Bijna alle kinderen zouden even protesteren wanneer de tablet wordt uitgezet “en daar hebben we eigenlijk geen zin in”. Dus blijven de schermen aan, wat echter niet zonder risico is. Caroline Klaver, oogarts in het Erasmus MC, waarschuwt voor bijziendheid. Kinderen houden het scherm dicht bij hun gezicht en dat houdt in dat ze heel veel ‘dichtbijwerk’ doen. Dat kan de kans vergroten op bijziendheid en zelfs slechtziendheid op latere leeftijd.

Motoriek en sociale vaardigheden

In Nederland kijken kinderen gemiddeld één uur en driekwartier per dag op een scherm. Waarschijnlijk ligt dat aantal hoger, omdat ouders niet goed bijhouden hoeveel tijd hun kind eigenlijk doorbrengt achter een scherm. Ieder uur dat het kind zittend doorbrengt, kan beter besteed worden aan buitenspelen. Daar ontwikkelt het kind zijn of haar motoriek en sociale vaardigheden.

Door: Nationale Zorggids