Normal_zwanger_zwangerschap_1

De NIP-test blijft zeker nog tot 2023 beschikbaar voor zwangere vrouwen die willen weten of hun ongeboren baby bepaalde syndromen kan hebben. De Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) wordt nu twee jaar aangeboden, maar er niet werd gezegd hoe lang deze nog beschikbaar zou blijven. Het ministerie van Volksgezondheid heeft nu toegezegd de studie te verlengen tot aan 2023, zodat meer vrouwen gebruik kunnen maken van de test. Voorheen waren de vrouwen aangewezen op de vlokkentest, waarbij het risico op een miskraam omhoog gaat. Dit meldt Algemeen Dagblad.

De NIP-test kent geen bijwerkingen, omdat alleen bloed wordt afgenomen bij de moeder. Hierdoor hoeft er niet met een lange naald door de placenta geprikt te worden. In het eerste jaar lieten 73.000 vrouwen de test uitvoeren. Dat is ongeveer 42 procent van de zwangere dames. Slechts drie procent koos in dat jaar voor een vlokkentest. De cijfers zouden voor het tweede jaar ongeveer gelijk zijn gebleven.

Teken van vertrouwen

Het consortium dat de NIP-test uitvoert in Nederland, heeft van het ministerie te horen gekregen dat de test nog vier jaar uitgevoerd kan worden. “Wij zien de verlening als een teken van vertrouwen in de manier waarop NIPT in Nederland door ons wordt aangeboden”, aldus een woordvoerder van het consortium dat bestaat uit verloskundig zorgverleners, laboranten, medische centra en zorgpartijen.

Beëindigen van de zwangerschap

Met de test wordt bloed afgenomen van de vrouw, die door de werking van de placenta bloed deelt met haar baby. In het bloed wordt gezocht naar syndromen, zoals het syndroom van Down, edwardssyndroom en het patausyndroom. Het biedt meer mogelijkheden om de gezondheid van de baby te controleren dan alleen echo’s. Het stelt zwangere stellen in staat om, in het geval van een zeer verhoogde kans op het syndroom, de zwangerschap vroegtijdig te beëindigen. Dat is precies waarom ChristenUnie als één van de weinige partijen fel tegenstander is van de test.

Door: Nationale Zorggids