Normal_vaccineren_inenten_baby

Een toenemend aantal Europeanen twijfelt aan de veiligheid en effectiviteit van vaccinaties tegen kinderziektes. Hierdoor loopt de volksgezondheid steeds meer gevaar. Dit blijkt uit onderzoek van de Britse stichting Wellcome. Dit melden RTL Nieuws en NU.nl.

Wereldwijd zijn 140.000 mensen bevraagd over hun mening over vaccinaties. Vooral in Europa blijken mensen sceptisch. Slechts de helft van de Oost-Europeanen vindt vaccins veilig, 65 procent vindt ze effectief en 80 procent vindt dat kinderen verplicht ingeënt moeten worden. In West-Europa is dit respectievelijk 59, 77 en 83 procent. In gebieden als Oost-Afrika en Noord-Amerika echter worden vaccinaties respectievelijk door 90 en 83 procent van de ondervraagden als effectief gezien.
 
President Seth Berkley van hulporganisatie Vaccine Alliance wijt de toegenomen scepsis onder andere aan het feit dat de kinderziektes minder voorkomen in 'rijke landen'. Daardoor worden ouders terughoudender om hun kinderen in te enten. Ook het verspreiden van misinformatie via social media zou een belangrijke rol spelen.
 
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de twijfels over vaccinaties in de top tien van grootste bedreigingen voor de volksgezondheid geplaatst. Bovenaan die lijst staan luchtvervuiling en klimaatverandering.
 
Door: Nationale Zorggids