Normal_pasgeboren_geboorte_baby

Een volledige ruggenprik is niet voor iedereen de eerste keuze, blijkt nu steeds meer vrouwen tijdens hun bevalling kiezen voor de ruggenprik ‘light’. Deze lichtere variant haalt de scherpe pijn weg, maar zorgt er voor dat de vrouw haar persweeën nog wel blijft voelen. Dat is praktisch tijdens de bevalling, zodat ze kan voelen wanneer ze moet persen. Ook kan de vrouw met deze versie van de ruggenprik lopen, om bijvoorbeeld zelf naar het toilet te gaan. Dit meldt RTL Nieuws.

De ruggenprik ‘light’ is momenteel alleen verkrijgbaar in het St. Jans Gasthuis. Zij bieden het nu een jaar aan en ze zien dat het de populairste vorm van pijnbestrijding is die vrouwen kiezen tijdens hun bevalling. Bij zo’n versie krijgt de vrouw slechts een halve dosering van het middel, waardoor ze zelf meer controle houdt over haar lichaam. Omdat ze zelf aan kan voelen of ze naar het toilet moet, is het plaatsen van een blaaskatheter bijvoorbeeld niet nodig. Ook kan de vrouw rondlopen, wat de bevallig kan bespoedigen.

Andere ziekenhuizen terughoudend

Hoewel de ervaringen in het St. Jans Gasthuis zeer positief zijn, reageren andere ziekenhuizen nog terughoudend. Door de vrouw slechts een halve dosering te geven, kan minder goed worden ingeschat of de vrouw inderdaad nog zelf kan lopen, of dat zij mogelijk zal vallen. Ook dient er een collega te controleren of de dosering van het middel goed gaat.

Reguliere ruggenprik kan alsnog

Tijdens het laatste gedeelte van de bevalling moet de vrouw haar kind naar buiten persen. Wanneer een volledige ruggenprik is toegediend, voelt de vrouw haar persweeën niet en moet de verloskundige haar zeggen wanneer ze moet persen. Met de halve ruggenprik voelt de vrouw dat wel. Het zorgt er voor dat de scherpe randjes van de pijn verdwijnen, zonder dat de vrouw inlevert op controle. Indien de vrouw toch meer pijnbestrijding wil, kan de dosering verhoogd worden. Zij eindigt dan alsnog met een reguliere ruggenprik.

Door: Nationale Zorggids