Normal_bevalling_moeder_ziekenhuis

Elk jaar kijkt het RIVM terug naar de belangrijkste infectieziekten van het afgelopen jaar. In 2018 viel de kraamvrouwenkoorts op, maar ook dat het aantal mensen met griep halveerde. Dit meldt RIVM. 

In juli en augustus 2018 kregen veel jonge moeders kraamvrouwenkoorts. Uit RIVM-onderzoek bleek dat zij vaak in contact waren geweest met mensen met roodvonk, krentenbaard of keelontsteking. Dit zijn drie ziekten die groep-A-streptokokken kunnen veroorzaken, net als kraamvrouwenkoorts.

In juli en augustus kwamen hierover 27 meldingen binnen, terwijl kraamvrouwenkoorts in Nederland bijna nooit meer voor komt. Gemiddeld komen er jaarlijks in de zomer zo’n zes tot tien meldingen over binnen.
Vroeger hadden veel vrouwen net na de geboorte van hun kind last van koorts, vaak met dodelijke afloop. Hoewel kraamvrouwenkoorts tegenwoordig steeds minder vaak voorkomt, kan een vrouw er nog steeds flink ziek van worden.

Antibioticakuur

“Bacterie-infecties hebben altijd risico’s. Als het kind wordt geboren, ontstaan er allerlei oppervlakkige beschadigingen aan de vagina en aan de baarmoederhals. Lokaal kunnen er ontstekingen ontstaan als je besmet wordt met de groep-A-streptokokbacterie”, legt Jaap van Dissel van het RIVM uit. Vrouwen die ziek worden krijgen tegenwoordig een antibioticakuur om te voorkomen dat vitale functies uitvallen.

Aantal zieken door griep

Opvallend was ook het aantal zieken door griep. In het griepseizoen 2018-2019 kregen naar schatting 400.000 mensen de ziekte. Tijdens de hevige epidemie van 2017-2018 was dat aantal 900.000. 

Door: Nationale Zorggids