Normal_rss_entry-188246

De 13 wekenecho komt vanaf eind volgend jaar beschikbaar voor alle zwangere vrouwen. Officieel gaat het nog om een onderzoek naar de invoering van de echo, maar in de praktijk betekent het dat alle zwangere vrouwen ervoor in aanmerking komen. Bij de 13 wekenecho wordt net als bij de 20 wekenecho gekeken of de baby aangeboren afwijkingen heeft.

Regeringspartijen D66 en VVD drongen er eerder op aan de 13 wekenecho vanaf 1 januari beschikbaar te maken, maar dat is volgens staatssecretaris Blokhuis vanVolksgezondheid niet haalbaar. Zo moet de onderzoeksvraag nog worden uitgewerkt, en moeten er voldoende extra mensen worden opgeleid om het onderzoek uit te voeren. "Het RIVM heeft een planning uitgewerkt en op basis hiervan blijkt dat het onderzoek op zijn vroegst eind 2020 kan starten", schrijft Blokhuis aan de Tweede Kamer. Blokhuis houdt wel nog een kleine slag om de arm, schrijft hij. Het onderzoek moet betaalbaar zijn en "inpasbaar in de bredere geboortezorg".

De 13 wekenecho is in opzet vergelijkbaar met de 20 wekenecho, waarbij de baby onderzocht wordt op aangeboren afwijkingen. Door dit veel vroeger te doen, hebben ouders meer tijd om een eventuele abortus te overwegen. Een paar ernstige afwijkingen zorgen voor een zeer lage kans op overleving na de geboorte of een ernstig meervoudige beperking. Het zwangere stel kan om die redenen beslissen de zwangerschap af te breken. Wanneer deze ernstige afwijkingen pas met 20 weken worden geconstateerd, is de baby al veel groter. Abortus mag uitgevoerd worden tot 24 weken.

Door: ANP