Normal_jonge_socialisten

De Tweede Kamer heeft op de laatste dag voor de zomer de motie van Lilianne Ploumen van de PvdA afgewezen die de anticonceptiepil weer in het basispakket zou brengen. De Jonge Socialisten in de PvdA (JS) zijn boos. Jesse Koops, voorzitter van de JS: “Dit is discriminatie tegen vrouwen.” In de nacht van dinsdag op woensdag heeft de JS daarom deze boodschap op de grond rondom het ministerie van Volksgezondheid op de grond gekrijt. Dit melden de Jonge Socialisten.  

Woensdag 10 juli heeft de JS een levensgrote strip anticonceptiepillen aangeboden bij het ministerie. Initiatiefneemster Lilit Zeltsburg licht toe: “Anticonceptie is enorm belangrijk voor een enorm scala aan gezondheidskwesties. Het is voor iedereen beter als anticonceptie toegankelijk is en volledig bekostigd wordt.” Gemiddeld zijn mensen die aan de pil zijn zo’n 50 euro per jaar duurder uit dan mensen die geen anticonceptie nodig hebben. 

Volgens de JS is de pil meer dan alleen een voorbehoedsmiddel voor seks. Veel vrouwen gebruiken de pil voor het reguleren van hun menstruatiecyclus. Want een gereguleerde cyclus is niet voor iedereen weggelegd. Een lid vertelt dat ze al vanaf haar twaalfde levensjaar de pil gebruikt om de zeer pijnlijke menstruatie draaglijk te maken. Koops: “Anticonceptie draagt natuurlijk bij aan de seksuele gezondheid, maar het doet ook meer dan dat. Voor veel mensen is anticonceptie een medische noodzaak.”

Door: Nationale Zorggids