Normal_verpleegkundige__baby__neo__couveuse

Fleur de Graef en haar man Jesse Blom waren op vakantie in Griekenland toen de vrouw met 28 weken zwangerschap opeens bloed verloor en de bevalling inzette. In een Grieks ziekenhuis is Melle geboren, die direct werd meegenomen en in een couveuse verblijft. Nu, ruim drie weken later, kunnen zij nog altijd niet met hun zoon terugkeren naar Nederland. De jongen ligt nog aan de beademing en in Nederland zijn bedden op de afdeling neonatologie voor zeer kwetsbare baby’s vaak niet vrij. Dit meldt RTV Rijnmond.

Het was een zeer hectische ervaring voor het koppel uit Breda. Ze werden in alle haast vervoerd naar een ander ziekenhuis, waar artsen bijna geen woord Engels spraken. Ze zeiden dat Fleur mocht kiezen tussen een keizersnede of gewone bevalling, maar dat zoon Melle toch echt geboren zou worden. Door de verkeerde ligging van haar baby werd het uiteindelijk een keizersnede. Pas aan het einde van de volgende dag mochten de kersverse ouders hun zoon zien.

Beademing na infecties

Van een fijne en intieme kraamperiode is geen sprake. De ouders mogen hun kind maar vijf minuten per dag zien en van vasthouden is geen sprake. Vanuit hun hotel 2 kilometer verderop zijn ze druk in gesprek met zorgverzekeraars, de gemeente en ziekenhuizen om de beste zorg voor Melle in gang te zetten. Het aanvragen van het reisdocument voor de baby was al erg lastig, aangezien verschillende documenten naar Griekenland gestuurd moesten worden en ook nog eens vertaald moesten worden. In de tussentijd liep Melle twee infecties op, waardoor hij aan de beademing ligt. Hierdoor mag de jongen ook niet naar Nederland vervoerd worden.

Bedden op neonatologie bezet

Het Erasmus MC reageerde op het verhaal en bood aan om te helpen. Maar net zoals in zovele andere ziekenhuizen liggen de bedden op de neonatologie vaal vol en dus is het lastig om een bed voor Melle te vinden. Het is ook onduidelijk of het bed dat het Erasmus MC beschikbaar had, nog steeds vrij is tegen de tijd van Melle en zijn ouders eindelijk naar Nederland kunnen terugkeren. “Het enige wat we willen, is met een gezonde Melle naar huis en alle schade, thuis in een warm nest, inhalen”, aldus moeder Fleur.

Door: Nationale Zorggids