Normal_vrijen_seks_condoom_soa

Zowel hbo-/wo-studenten als mbo-studenten vormen een risicogroep voor onbedoelde zwangerschap, blijkt uit een nadere analyse van het onderzoek Seks onder je 25e 2017 van Rutgers en Soa Aids Nederland. Op woensdag 14 augustus start de Anticonceptiecamper met een tour langs 13 steden om tijdens de introductiedagen voor wo-, hbo- en mbo-studenten voorlichting te geven over veilig vrijen. Dit meldt Bayer BV.

Jongeren die gaan studeren doen nieuwe contacten op en gaan vaak ook seksuele contacten aan. Tijdens de introductiedagen krijgen ze informatie over alles wat voor hen van belang is als student. Het is een uitgelezen kans om ook voorlichting te geven over alle anticonceptiemethoden, zodat studenten zich tijdig en goed kunnen voorbereiden op seksuele contacten. De Anticonceptiecamper van Bayer trekt met een tentoonstelling over de geschiedenis van de anticonceptie veel publiek. Rutgers levert de voorlichtingsmaterialen over anticonceptie en Sense-verpleegkundigen van GGD’en beantwoorden vragen van studenten en delen condooms uit.

Niet altijd anticonceptie

Uit Seks onder je 25e 2017 blijkt dat bijna 5 procent van de mbo-vrouwen en bijna 2 procent van de hbo/wo-vrouwen te maken heeft gehad met een ongeplande zwangerschap. Studenten in het hbo/wo gebruikten met de laatste partner vaker altijd anticonceptie, namelijk 91 procent van de vrouwen en 85 procent van de mannen, versus 81 procent van de vrouwen en 72 procent van de mannen in het mbo. Meer dan twee derde van de vrouwen in zowel hbo/wo als mbo gebruikt als huidige anticonceptiemethode de pil, een deel daarvan in combinatie met het condoom. In het hbo/wo gebruikt 14 procent van de dames een spiraaltje. Dat is twee keer zo veel als onder jonge vrouwen in het mbo. De pleister, de ring, de prikpil en het hormoonstaafje worden maar weinig gebruikt.

Wel testen op soa

De soa-poli’s zien relatief veel hbo- en wo-studenten. Blijkbaar realiseren zij zich dat je risico loopt op een soa als je geen condoom gebruikt. Aangezien niet alle studenten een betrouwbare anticonceptiemethode gebruiken, biedt een soa-consult bij Sense een mooie kans voor een goed gesprek, bijvoorbeeld over de betrouwbaarheid van de verschillende anticonceptiemethoden.

De Anticonceptiecamper start op vandaag in Leiden. Vervolgens maakt hij een tour langs Nederlandse universiteiten, hogescholen en mbo’s in Utrecht, Maastricht, Eindhoven, Enschede, Leeuwarden, Amsterdam, Den Bosch, Goes, Middelburg, Heerlen, Zwolle en Den Haag.

Door: Nationale Zorggids