Normal_kaars_kaarslicht

Het verdriet over verlies van een levenloos geboren kindje krijgt steeds meer aandacht en een plek in de Nederlandse samenleving. Dat merkt uitvaartverzekeraar en -verzorger coöperatie DELA. Niet alleen het aantal uitvaarten van foetussen jonger dan 24 weken steeg, ook het aantal herdenkingsplekken stijgt, aldus DELA.

Deze maatschappelijke tendens blijkt ook uit de ongeveer tienduizend registraties van levenloos geboren kinderen die sinds februari van dit jaar zijn gedaan. Vanaf dat moment is de aangepaste Wet Basisregistratie personen (BRP) in werking getreden. Hierdoor is het mogelijk om levenloos geboren kinderen in de basisregistratie op te nemen, ook met terugwerkende kracht. 

Aantal uitvaarten neemt ook toe

Ook het aantal uitvaarten voor foetussen onder 24 weken steeg. De uitvaart is dan een expliciete wens van de ouders; wettelijk is een uitvaart pas verplicht wanneer de zwangerschap 24 weken of meer heeft geduurd. DELA verzorgde in 2018 219 uitvaarten voor foetussen. Dat is een lichte stijging ten opzichte van eerdere jaren. Veruit de meeste ouders (74 proccent) kozen voor cremeren.

Herdenken met speciale herdenkingsplek

Waar in het verleden het verdriet over een levenloos geboren kindje moeilijk bespreekbaar was, ziet DELA dat veranderen. De mogelijkheid om het kindje te registreren heeft daaraan bijgedragen, waardoor ook de behoefte om een kindje te blijven herinneren ook toeneemt, merkt de uitvaartverzorger. Bij vier DELA-crematoria is het afgelopen halfjaar, of wordt de komende tijd, een herdenkingsplek speciaal hiervoor ingericht.

Bij crematorium Schollevaar in Capelle aan den IJssel is een speciale Vlindertuin, waar ouders hun kindjes die stierven voor de 24e week zwangerschap kunnen laten begraven en herdenken. Bij crematorium Berkendonk in Helmond markeren beeldjes van kabouters de plek waar de as van kindjes verstrooid wordt. Bij crematorium Rijtackers in Eindhoven wordt op 22 oktober een speciale herdenkingsplek in gebruik genomen. Crematorium Maaslanden in Nieuwkuijk opende onlangs een speciaal asstrooiveldje voor levenloos geboren kindjes. Voor ouders die liever een grafje willen, is er een speciale urnentuin.

Wateropbaring

DELA ziet in de dienstverlening rondom het afscheid van een levenloos geboren kindje, ook andere trends. 84 procent van de ouders baart het kindje op, zodat ze nog wat kostbare tijd met hun kindje kunnen doorbrengen. Vaak gebeurt dat thuis via de methode van wateropbaring. Door het in water te leggen kan het daar ongeveer twee dagen blijven. Daniëlle van Zoest-Wolf, uitvaartverzorger: “Veel vaders en moeders vinden het fijn om hun kindje toch nog even thuis te hebben. En het biedt familieleden de gelegenheid om ook afscheid te nemen.”

Door: Nationale Zorggids