Normal_ziekenhuisvloer

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag, Met deze week onder meer: een mysterie in Ruinerwold, eerste landelijke ziekenhuisstaking ooit en vroege beroerte gevaarlijk voor latere zwangerschap.

Maandag: geweld tegen ambulancepersoneel zwaarder bestraft

Er kan straks geen taakstraf meer worden opgelegd bij geweld tegen ambulancepersoneel, politieagenten of brandweermensen. Dit betekent dat deze plegers van geweld zwaarder worden gestraft. In de uitoefening van hun taken komen agenten, ambulancebroeders en brandweermannen regelmatig met geweld in aanraking. Zij hebben niet de mogelijkheid om een stap terug te doen en zichzelf in veiligheid te brengen omdat hun werk juist handelend optreden vereist. Daarom zal in plaats van of in combinatie met een taakstraf, altijd een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf worden opgelegd. 

Dinsdag: Drents gezin met zes kinderen woonde jarenlang ondergronds

In Ruinerwold heeft de politie een man met zes kinderen aangetroffen die al jaren in een kelder onder een boerderij woonden. Zij zouden destijds ondergedoken zijn in afwachting van het einde der tijden. Maandag meldde het oudste kind zich in een kroeg, waarop de politie werd ingeschakeld. Hij en zijn broers en zussen hadden al negen jaar geen ander mens gezien, in de veronderstelling dat er niemand meer was. Tenminste, zo luidde de berichtgeving dinsdag. We zijn inmiddels een aantal dagen verder en mysterie na mysterie blijft zich ontrafelen. Drie kinderen zijn jaren geleden ontsnapt, vader was lid van Moonsekte & wat was de rol van de huurder van de boerderij? Wordt vervolgd, denken wij.

Woensdag: ‘Zorgbuurthuizen oplossing voor ouderen die tussen wallen en schip vallen’

Door ouderen de mogelijkheid te geven om in kleinschalige zorgbuurthuizen te wonen, kunnen zij de periode dat ze moeten wachten op een plekje in het verpleeghuis overbruggen. De SP wil via een initiatiefwetsvoorstel voor elkaar krijgen dat de overheid deze zorgbuurthuizen opricht. De partij ziet dat ouderen die eigenlijk niet meer thuis kunnen wonen door de wachtlijst voor verpleeghuizen tussen wal en schip komen te vallen. “Kijk naar de klacht van ziekenhuizen over ouderen die op de eerste hulp komen en, als ze opgenomen zijn, nergens heen kunnen. Daarvoor is het zorgbuurthuis een oplossing.”

Donderdag: eerste landelijke ziekenhuisstaking ooit aangekondigd

Donderdag riepen vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV Zorg & Welzijn op tot een landelijke ‘ziekenhuisstaking’ op 20 november. Dit doen zij vanwege het uitblijven van een goede cao voor 200.000 ziekenhuismedewerkers in Nederland. Het is de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis dat dit gebeurt. De komende tijd zullen de vakbonden met ziekenhuismedewerkers in de actiecomités in gesprek gaan over hun deelname. Zij verwachten dat minimaal de helft van de ziekenhuizen op 20 november hun deuren gaan sluiten voor niet-spoedeisende zaken.

Vrijdag: na beroerte meer kans op miskraam, vroeggeboorte en HELLP 

Vrouwen die op jonge leeftijd een beroerte krijgen en daarna zwanger worden, krijgen vaker zwangerschapscomplicaties, zoals een verhoogde bloeddruk, het HELLP-syndroom en vroeggeboortes dan vrouwen zonder een eerder herseninfarct. Daarnaast komt bij hen ook vaker een miskraam en doodgeboorte voor. 

Door: Nationale Zorggids