Normal_zoet_eten

Verschillende onderzoeken, verschillende resultaten. Waardoor ontstaan nu die gekke eetbuien tijdens de zwangerschap? Diverse onderzoekers stellen dat een veranderende hormoonhuishouding samen met emoties de ‘boosdoener’ is. Anderen zeggen dat het gebrek aan bepaalde voedingsstoffen de oorzaak is. Eetbuien horen er uiteraard bij, maar zwangere vrouwen die niet te veel willen aankomen kunnen het beste veel water drinken en regelmatig eten om die behoefte aan vaak calorierijk voedsel tegen te gaan. Dit meldt Margriet op basis van berichtgeving in Huffington Post.  

Vrouwen die veel zin hebben in zout, zoals chips en popcorn, zouden volgens voedingsdeskundige Alisa Vitti een magnesiumtekort kunnen hebben. Zin in zuivel? Dan is er mogelijk sprake van een calciumtekort. Behoefte aan zoet, betekent volgens haar een tekort aan koolhydraten en calorieën.

Anderen stellen dat het simpelweg met de veranderende hormoonhuishouding maakt en dat een daling van gelukshormoon dopamine de oorzaak is van vreetbuien. Er wordt zelfs gezegd dat denken aan eten het dopaminegehalte in het bloed doet stijgen.

Hoe het ook zij, een eetbui hier en daar hoort bij een zwangerschap. Maar om overdaad te beperken kan veel water drinken en op vaste momenten kleine hoeveelheden te eten, kan de verleiding minder worden. 

Door: Nationale Zorggids