Normal_apps_whatsapp

Onvruchtbaarheid is niet alleen een probleem van de vrouw, maar ook van de man. Uroloog-androloog Tycho Lock van het UMC Utrecht stelt dat de verdeling hierin vrij eerlijk is: ruim 30 procent van de vruchtbaarheidsproblemen komt van de man, ruim 30 van de vrouw en bij nog eens 30 procent komen de problemen bij de man én vrouw vandaan. Het is dan ook niet zonder reden dat er steeds meer spermakits op de markt zijn die mannen leefstijladvies geven. Dit meldt NRC. 

Een Deens bedrijf dat ook in Nederland levert, biedt een kit met vijf testen, een app en advies. De techniek van ExSeed Health baseert zich op een studie waaruit blijkt dat krachttraining een positief effect heeft op de spermaconcentratie en spermamobiliteit en een studie dat zich richt op gezond of ongezond eten in relatie tot de spermakwaliteit.

App maakt het persoonlijker

Overigens hebben drogisterijen tegenwoordig ook spermatests, maar de apps die bepaalde bedrijven erbij leveren zijn volgens hoogleraar Paul Verbeek toch van grote meerwaarde. “De mobiele telefoon is ons zesde zintuig geworden. Het is veel persoonlijker dan een gewone thuistest. Als je op de bank met een wijntje zit, kan je telefoon je wakker schudden: denk aan je zaad!”

Te commercieel

Ook kunnen dergelijke tests in combinatie met apps mogelijk de stap naar de arts voorkomen als zwanger worden moeilijk blijkt. Het is uiteraard nog niet bewezen, maar als deze apps kunnen bijdragen aan het verminderen van het aantal vruchtbaarheidsbehandelingen, dan kan er veel leed voorkomen worden. Lock denkt echter niet dat dit zover zal komen, omdat de meeste apps nog steeds meer gericht zijn op commercie dan op wetenschappelijk onderzoek. Hier is Loes Segerink van de Universiteit van Twente het mee eens: “Deze gegevens zeggen nog niets over de kwaliteit van de dna van het zaad en dus of de man vader kan worden of niet.” Volgens haar moeten de apps enkel gezien worden als pretscans. 

Door: Nationale Zorggids