Normal_unnamed

Op 17 november, tijdens Wereld Prematuren Dag, worden speelkoffertjes geschonken aan 75 couveuseafdelingen in Nederland. Eén op de tien baby’s wordt in Nederland te vroeg geboren. Voor broertjes en zusjes is het vaak moeilijk te begrijpen waarom de baby in een couveuse moet blijven. Ook mogen zij vaak niet op bezoek komen, vanwege infectiegevaar. Om hen helderheid te verschaffen heeft de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC) een speelkoffer ontwikkeld. Hiermee leren ze spelenderwijs de wereld waarin een couveusekind verblijft. Dit meldt  VOC.

Ilona Jochems, voorzitter, van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen: "Er is een baby geboren, maar die moet in het ziekenhuis blijven in een glazen kastje. Broertjes en zusjes mogen vaak de eerste tijd niet op bezoek komen, omdat ze besmettelijke kinderziektes zoals waterpokken kunnen overdragen. En als ze na een tijdje voor het eerst hun broertje of zusje zien, dan is dat onder bijzondere omstandigheden met plakkertjes op het lijfje en met draden en slangetjes en ze zien dat mama en papa verdrietig zijn en weinig tijd hebben voor andere dingen. Maar waarom dat gebeurt is voor een kind moeilijk te begrijpen."

Speelkoffer met kleur- en voorleesboeken

Om broertjes en zusjes te helpen heeft de VOC een speelkoffer voor broertjes en zusjes ontwikkeld, waarmee ze spelenderwijs de wereld leren waarin hun broertje of zusje verblijft. In de koffertjes zitten onder meer kleur- en  voorleesboeken die uitleggen wat vroeggeboorte is. Daarnaast kan aan de hand van een speelgoedpop uitgelegd worden waar de plakkers en draadjes in de couveuse voor nodig zijn. De koffertjes worden mogelijk gemaakt dankzij sponsoren en vrijwilligers.

Wereld Prematuren Dag

Tijdens Wereld Prematuren Dag wordt internationaal stilgestaan bij de grote impact die vroeggeboorte heeft. Overal ter wereld worden bekende gebouwen verlicht waaronder in Nederland de Sassenpoort in Zwolle. Er vinden op deze dag ook in veel ziekenhuizen activiteiten plaats. Vrijwilligers van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen organiseren samen met zorgverleners in diverse ziekenhuizen activiteiten voor kinderen en ouders.  

Door: Nationale Zorggids
Foto: VOC