Normal_baby_ziekenhuis_geboorte_pasgeboren

Het zou zo maar eens mogelijk kunnen zijn dat er over twee jaar al designerbaby’s ter wereld komen. De techniek ligt om zijn ethiek onder vuur, maar volgens onderzoeker Kevin Smith van de Abertay Universiteit in Dundee, Schotland, zijn designerbaby’s dichterbij dan we denken. De techniek kan ingezet worden om de genen van een embryo met een erfelijke afwijking te verwisselen met gezond dna. Dit meldt Metro Nieuws.

Smith heeft onlangs zijn analyse over designerbaby’s gepubliceerd, waarin hij stelt dat deze baby’s over twee jaar al te verwachten zijn. De risico’s lijken vooralsnog zo laag dat ook menselijke embryo’s gemodificeerd kunnen worden. Bij dieren wordt al langer getest met de techniek. Volgens de onderzoeker heeft de evolutie van de mens de laatste eeuwen wat steken laten vallen, waardoor ouderdomsziekten zoals dementie, kanker en hart- en vaatziekten nog steeds veel voorkomen.

Designerbaby kan einde van ouderdomsziekten betekenen

De techniek voor designerbaby’s zou daar een einde aan kunnen maken. Wanneer het dna van de embryo een bepaald gen bevat dat tot een ziekte kan leiden, kan dit stukje dna eruit geknipt worden. Het zou dan vervangen kunnen worden met dna van de andere ouder, omdat het dna van een baby voortkomt uit dna van de vader en moeder. Veelvoorkomende ziekten kunnen zo verbannen worden uit het dna en zullen daarom steeds minder voorkomen.

Dezelfde ophef als bij IVF

Volgens de onderzoeker lijkt de ophef rondom designerbaby’s op de kritiek op de komst van IVF in de jaren zeventig. “Als deze techniek destijds net zoveel kritiek had gekregen als genetisch gemodificeerde kinderen, dan zou het proces nog jaren hebben geduurd.” Mogelijk zou IVF dan niet eens zijn toegepast in de medische wereld.

Door: Nationale Zorggids