Normal_babybed

Kindjes die in de winter veel te dik worden ingepakt in bed, hebben een verhoogd risico op wiegendood, stellen experts. Zij waarschuwen ouders en andere verzorgers voor het te dik inpakken van hun jonge kind. Hoewel nog steeds niet duidelijk is wat de wiegendood veroorzaakt, is wel bekend dat warmte een factor is. Dit meldt RTL Nieuws. 

"Ouders denken vaak dat een dekentje gezellig en lekker warm is voor de baby. Maar, een baby kan niet aangeven wanneer hij het te warm heeft", legt het Vlaamse agentschap Opgroeien uit. Het advies is om slaapzakken (met lange mouwen) te gebruiken. Het hoofdje en de armen blijven vrij, waardoor overtollige warmte kan vertrekken.

Minder gevallen van wiegendood

In een slaapzak zijn baby’s ook minder beweeglijk dan onder een deken waar ze op hun buik kunnen draaien. Eén van de belangrijkste adviezen aan ouders is: laat je kind niet op zijn buik slapen. Dit verzwaart namelijk de ademhaling. Hoewel de sterftecijfers voor wiegendood al jaren dalen, is het probleem nog niet de wereld uit. Ondanks dat niet duidelijk is wat wiegendood veroorzaakt, geven instanties zo goed als mogelijk adviezen om het risico erop te verkleinen. 

Door: Nationale Zorggids