Normal_zwanger__baby__buik__schoentjes__roze

Zwangere vrouwen die zorg krijgen in ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten of verloskundigenpraktijken Wolkom en Geboortegolf krijgen vanaf nu één overkoepelend dossier. Dit moet er voor zorgen dat de veiligheid en kwaliteit van zorg omhoog gaat, omdat zwangere dames steeds vaker zorg bij verschillende aanbieders ontvangen. Het is het eerste samenwerkingsverband in de geboortezorg in Noord-Nederland die werken met zo’n overkoepeld dossier. Dit meldt Leeuwarder Courant.

In het zogenoemde ketendossier staat alle informatie op chronologische volgorde die belangrijk kan zijn voor de verdere behandeling van de vrouw. Het kan bijvoorbeeld gaan om medicijngebruik, gemaakte echo’s en andere opmerkingen. Zorgverleners hoeven nu niet meer steeds bij de andere aanbieder te vragen wat de actuele status van de behandeling is. “Een belangrijke ontwikkeling omdat zwangere vrouwen regelmatig over en weer worden verwezen”, aldus Nij Smellinghe.

Patiënte moet zelf toestemming geven voor ketendossier

Vrouwen moeten vooraf toestemming geven voor het ketendossier. Ook kunnen zij zelf op ieder moment hun dossier raadplegen via een speciale patiëntenportal. Het gebruik van een ketendossier wordt aangemoedigd door het ministerie van Volksgezondheid. Nij Smellinghe hoopt dat meer verloskundigenpartijen zich gaan aansluiten bij het initiatief.

Door: Nationale Zorggids