Normal_zwangerschapstest1

De ivf-kliniek van het Maastricht UMC+ laat over 2018 de beste zwangerschapscijfers van Nederland zien. Deze week publiceerde de wetenschappelijke beroepsvereniging voor gynaecologen (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie, NVOG) de cijfers over 2018. Het overall zwangerschapspercentage na ivf is in Nederland nog nooit zo hoog geweest als in 2018. Dit melden Maastricht UMC+ en NVOG. 

De belangrijkste uitdaging voor de ivf-behandeling blijft uiteindelijk het zwanger worden. De kans op een zwangerschap is namelijk toch nog beperkt, ondanks het feit dat er een goed embryo in de baarmoederholte wordt geplaatst. 

Het ivf-centrum van het Maastricht UMC+ heeft daarom recent de eerste speciale themapoli van Nederland geopend met naam ‘Implantatie’. Doel daarvan is om verder onderzoek te verrichten als het uiteindelijk niet blijkt te lukken om zwanger te worden, ondanks dat er al meerdere embryo’s zijn teruggeplaatst.

Meerlingpercentage gedaald 

Overigens is op landelijk niveau het meerlingpercentage gedaald. Bij een ivf- of ICSI-behandeling wordt dit gezien als een complicatie. Het succespercentage als geheel steeg van 36,5 procent in 2017 naar 36,2 procent in 2018. Het aantal ivf-meerlingen dat in dat jaar werden verwerkt  daalde naar 2,9 procent. 

Door: Nationale Zorggids