Normal_zwanger1

Het RIVM vindt de actie van anti-vaxxer Eva van Zeeland misleidend en heeft er daarom een melding van gemaakt bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De vruchtbaarheidscoach roept zwangere vrouwen op zich niet te laten vaccineren tegen de kinkhoest in ruil voor een dure blender. Dit melden Trouw en Dagblad van het Noorden. 

Omdat het RIVM geen handhavende instantie is, weet het niet of dergelijke acties zijn toegestaan. Daarom heeft het instituut de IGJ ingeschakeld, die al heeft laten weten de zaak te onderzoeken.

Gratis vaccin tegen kinkhoest

Sinds 16 december kunnen zwangere vrouwen gratis een vaccinatie halen tegen kinkhoest. Met dit vaccin kunnen zij hun ongeboren kind beschermen tegen kinkhoest, die steeds vaker voorkomt in Nederland. Baby’s kunnen zelf het vaccin pas krijgen als ze twee maanden oud zijn. Dit betekent dat zij in de tussentijd onbeschermd zijn. Hun kleine lichaam is dan erg vatbaar voor kinkhoest. Het vaccineren van de moeder zorgt ervoor dat het kind direct vanaf de geboorte beschermd is.

Dure blender voor 'green vaccins'

Van Zeeland, Miss Natural Lifestyle en bekend anti-vaxxer, is tegen deze zogenoemde 22-wekenprik en roept vrouwen op om het prikje vooral niet te halen. De eerste honderd vrouwen die zich bij haar melden krijgen een dure blender opgestuurd waarmee ze ‘green vaccins’ kunnen maken. Eerder deze week eiste de SP al van staatssecretaris Paul Blokhuis dat hij maatregelen zou nemen. “Suggereren dat je geen vaccin nodig hebt als je smoothies drinkt is onzinnig. Elk jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis”, laat Blokhuis desgewenst weten.

Bezorgde kinderarts

Ook kinderarts Jan Peter Rake van het UMCG heeft zich hard uitgesproken tegen de actie. Rake is al langere tijd bezorgd over de dalende vaccinatiegraad in Nederland en het toenemende aantal gevallen van kinkhoest. Toen hij de oproep van Van Zeeland zag, brak zijn klomp dan ook. Op Twitter schreef hij: “Stop dit aub. Op onze IC liggen kinderen dood te gaan door ziekten die door vaccinatie hadden kunnen worden voorkomen. Jullie spelen met kinderlevens door dit soort absurde acties! @_NVWA @IGJnl @PaulBlokhuis.”

Door: Nationale Zorggids