doodslag van baby's Amersfoort in rechtszaak

Een gynaecoloog heeft een belangrijke rol gekregen in de rechtszaak over twee overleden baby’s in Amersfoort. De moeder meldde zich in 2014 bij de politie en bij een huiszoeking werden de lichamen gevonden van twee overleden baby’s. De vrouw zegt dat de baby’s levenloos zijn geboren en dat zij ze niet om het leven heeft gebracht. Een eerdere rechtszaak en hoger beroep eindigde in vrijspraak, maar de zaak wordt vandaag opnieuw behandeld omdat de Hoge Raad sprak van onvoldoende onderzoek over de bevallingen. Een gynaecoloog moet toelichting geven over het verloop van de zwangerschappen en mogelijke complicaties. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Volgens de Hoge Raad moet de deskundige meer duidelijkheid verschaffen in het verloop van de zwangerschap en hoe aannemelijk het is dat beide baby’s al voor de geboorte waren overleden. De nu 40-jarige moeder gebruikte tijdens haar zwangerschap regelmatig xtc en rookte iedere dag vier joints. Bij haar baby was tijdens de zwangerschap al sprake van een groeiachterstand. Ook voelde de vrouw haar baby in de laatste twee weken voor de bevalling al niet meer bewegen.

Twee keer zoveel kans op levenloze geboorte

De Hoge Raad vraagt zich af of het de vrouw kwalijk genomen kan worden dat ze op dat moment geen hulp heeft ingeroepen van een verloskundige of gynaecoloog. Tijdens de zitting vandaag werd in ieder geval wel door de gynaecoloog gezegd dat het kind door de slechte conditie en gebrek aan een medische omgeving twee keer zo veel kans had op een levenloze dan op een levende geboorte. Haar baby kwam ter wereld op de wc. De baby voelde koud aan, ademde niet en er was geen beweging. De moeder besloot om de baby in een beautycase op te bergen.

Moeder wilde niet langer met geheim rondlopen

De centrale vraag in de zitting vandaag is in hoeverre de moeder schuldig is aan de dood van haar baby. Als blijkt dat de kans inderdaad twee keer zo groot is dat haar baby levenloos in plaats van levend geboren zou worden, kan dit mogelijk betekenen dat de moeder niet schuldig is aan de dood van haar baby’s. De vrouw gaf zichzelf aan bij de politie omdat ze niet langer wilde rondlopen met haar geheim. Beide baby’s werden in verre staat van ontbinding aangetroffen in de woning. De moeder heeft ook een 14-jarige dochter. De twee kinderen werden in 2002 en 2004 geboren.

Update: Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tijdens de zitting tbs geëist en een gevangenisstraf van een jaar voorwaardelijk. Omdat de vrouw al 231 dagen in voorarrest zit, zal dit in de praktijk inhouden dat zij niet in de gevangenis zal terugkeren. Op 29 januri doet het gerechtshof uitspraak in de zaak.

Door: Nationale Zorggids