Normal_copyright_stockfreeimages_kind_muziek_baby_luisteren

Bijna alle baby’s in Nederland krijgen binnen een maand na hun geboorte een hoortest. Deze neonatale gehoorscreening (NGS) valt onder het bevolkingsonderzoek en wordt op kosten van de gemeenten aan alle pasgeboren kindjes aangeboden. De resultaten zijn goed. Bij 42 procent van de kinderen die wordt doorverwezen blijkt ook daadwerkelijk sprake van gehoorverlies. Dit meldt Captise.

Het doel van de gehoorscreening is om permanent gehoorverlies van minimaal 40 decibel aan een of beide oren zo vroeg mogelijk op te sporen bij kinderen. Voor de taal- en spraakontwikkeling is het goed als een kindje met gehoorverlies al voor de leeftijd van een half jaar ondersteuning krijgt.

In opdracht van het RIVM deed het TNO onderzoek naar de resultaten van de gehoorscreening. Daaruit blijkt dat 164.559 kindjes in 2018 een hoortest kregen vlak na de geboorte, bijna 100 procent van alle baby’s. Bij 146 van de kindjes bleek er sprake van gehoorverlies aan beide oren, 85 baby’s hadden gehoorverlies aan één oor. Van de kinderen die werden doorverwezen naar een audiologisch centrum had 86 procent binnen drie maanden een diagnose. Het streven is om dit aantal op te schroeven naar 95 procent door kinderen eerder door te verwijzen voor verder onderzoek.

Lees hier de onderzoeksresultaten uit de Monitor 2018 Neonatale gehoorscreening door de Jeugdgezondheidszorg

Door: Nationale Zorggids