Te weinig bekend over gebruik foliumzuur voor en tijdens zwangerschap

Foliumzuur verkleint de kans op aangeboren afwijkingen bij het ongeboren kind zoals een open ruggetje. Er is weinig actuele informatie over het foliumzuurgebruik door zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden. Ook blijft het onduidelijk wat het effect is van het foliumzuurbeleid op het gebruik van foliumzuur en het aantal aangeboren afwijkingen, blijkt uit literatuuronderzoek van het RIVM. Dit melden het ANP en de RIVM.

Volgens de Voedselconsumptiepeiling 2012-2016 krijgt circa een kwart tot een derde van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd onvoldoende foliumzuur binnen. Dit percentage is ongeveer even hoog als in de peiling van 2007-2010. Ook een groot deel van de zwangere vrouwen in Nederland slikt geen foliumzuur, terwijl de kans op aangeboren afwijkingen bij het kind daarmee wel kan worden verkleind. Volgens het RIVM gaat het vooral om vrouwen met een lagere opleiding.

Foliumzuursupplementen

Vrouwen krijgen het advies om foliumzuursupplementen te slikken vanaf vier weken voor tot acht weken na de bevruchting. Over de redenen waarom vrouwen foliumzuur, een B-vitamine, wel of niet gebruiken is volgens het gezondheidsinstituut weinig bekend. Ook is onduidelijk hoeveel vrouwen zijn bereikt met de voorlichting hierover de afgelopen jaren. 

Bij een gebrek aan foliumzuur ontstaat bloedarmoede. Daardoor is er bij het ongeboren kind een verhoogde kans op onder meer een open ruggetje, een hazenlip en een gespleten gehemelte. Ook het risico van vroeggeboorte kan met foliumzuur worden verkleind.

Foliumzuurbeleid

Het onderzoek laat zien dat er meer en actuele informatie nodig is over het gebruik van het foliumzuursupplement rondom de zwangerschap, de redenen waarom vrouwen het wel of niet gebruiken, en hoe vaak een open ruggetje voorkomt. Deze informatie is belangrijk om het foliumzuurbeleid te evalueren en eventueel te verbeteren, vind de RIVM.

Door: Nationale Zorggids