Normal_baby_ziekenhuis_geboorte_pasgeboren

De Tweede Kamer wil met spoed in debat met minister Bruins over de financiële problemen in de kraamzorgsector. Volgens diverse Kamerfracties wacht de minister al te lang met ingrijpen. Zo wil een meerderheid in de Kamer dat Bruins per direct en met terugwerkende kracht de zogeheten max-maxtarieven voor de kraamzorg invoert. Dit meldt Skipr.

Volgens branchevereniging Bo Geboortezorg lijden de vijf grootste kraamzorgorganisaties al jaren verlies. Dit zou komen omdat de Nederlandse Zorgautoriteit te lage tarieven vaststelt en zorgverzekeraars te weinig betalen. Bruins heeft zich tot dusver niet willen mengen in de gesprekken tussen de NZa, de zorgverzekeraars en de kraamzorgsector. Volgens Kelly Regterschot van de VVD wordt het echter nu hoog tijd: “Moeten we eerst wachten tot er een bedrijf failliet gaat?”

Max-max-tarieven voor de kraamzorg

Lilianne Ploumen van de PvdA vindt dat ook. Met steun van een overgrote meerderheid in de Kamer dient zij een motie in om de max-maxtarieven voor de kraamzorg meteen in te voeren. Deze hogere tarieven kunnen kraamzorgorganisaties direct financieel helpen. Volgens Ploumen hebben zorgverzekeraars al meerdere keren toegezegd deze tarieven te betalen, maar het gebeurt maar niet. De minister moet daarom ingrijpen.

Beloning wachtdiensten

Corinne Ellemeet van GroenLinks wil bovendien dat de minister iets doet aan de beloning voor de wachtdiensten. Die is met zo’n 11 euro bruto “onacceptabel laag”, aldus het Kamerlid. De overheid moet beter voor het personeel in de zorg zorgen.

De Kamer verwacht overigens niet alleen actie van de minister. Ook de zorgverzekeraars moeten meer verantwoordelijkheid tonen.

Door: Nationale Zorggids