Actie gratis blender antivaccinatie stopt

De winactie waarbij zwangere vrouwen die zich niet laten vaccineren tegen kinkhoest een gratis blender zouden krijgen, mag niet doorgaan van de Reclame Code Commissie. De actie was in het leven geroepen door de website Miss Natural Lifestyle. Dit meldt dagblad Trouw.

De website Miss Natural Lifestyle riep zwangere vrouwen op om zich niet te laten vaccineren tegen kinkhoest. Volgens de website zou de vaccinatie in veel gevallen niet helpen en zouden er met de inenting lichaamsvreemde gifstoffen in de bloedbaan terechtkomen. Om zwangere vrouwen te motiveren de vaccinatie te weigeren, loofde de website een gratis blender uit ter waarde van 399 euro. Eerder meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de actie al bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Het Rijksvaccinatieprogramma bevat sinds kort de inenting die bij 22 weken zwangerschap wordt gegeven. De vaccinatie beschermt moeders en hun ongeboren kinderen tegen kinkhoest. Kinkhoest is voor baby's een gevaarlijke ziekte. Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid acht het oordeel van de Reclame Code Commissie goed, omdat hij de actie onverantwoord vindt. 

Door: Nationale Zorggids