Rechter verbiedt abortuspil buiten abortuskliniek tijdens coronacrisis

In een kort geding heeft de rechtbank van Den Haag het verzoek afgewezen om de abortuspil tijdelijk buiten de abortuskliniek te kunnen verkrijgen. Het kort geding was aangespannen door een vrouw met de alias Trix die ongewenst zwanger is. Door de coronamaatregelen heeft zij geen toegang tot een abortuskliniek en kan zij als gevolg daarvan ook geen abortuszorg krijgen. Dit meldt Woman on Waves.

Trix is op dit moment ongewenst zwanger. Zij is een alleenstaande moeder met een dochter met coronaverschijnselen en kan daarom het huis niet uit, als zij de richtlijnen van de overheid opvolgt. Door dit kort geding wilde Trix dat het mogelijk werd gemaakt dat huisartsen en/of abortusartsen na een telefonisch consult de abortuspil per post konden verstrekken of deze bij de apotheek laten ophalen. Op deze manier zou zij toegang hebben tot een abortusbehandeling.
 
De overheid vindt echter dat vrouwen alleen bij een abortuskliniek een abortuspil kunnen ophalen. De overheid wordt daarin gesteund door de Nederlandse Vereniging van Arbortusartsen en de abortusklinieken. Ook de rechtbank geeft de Staat gelijk.
 

Abortuszorg tijdens coronacrisis

Trix is niet de enige vrouw die geholpen zou zijn geweest bij een positieve uitspraak van de rechtbank, zegt pro-abortusorganisatie Women on Waves. Zo ook een andere vrouw die op het laatste moment niet durfde te procederen. Zij zit in een onveilige thuissituatie met een partner die niet weet dat zij zwanger is en ze heeft geen cover, zoals wegblijven vanwege werk, om alsnog naar de kliniek te gaan. Een andere vrouw woont op een Waddeneiland en zou nu 4 uur moeten reizen om naar een abortuskliniek te gaan. 
 
Volgens Women on Waves loopt Nederland met het vonnis achter op andere landen. In bijvoorbeeld  Engeland en Ierland is het vanwege de coronacrisis nu ook mogelijk om abortushulp via zorg op afstand te bieden. The Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (RCOG) heeft een speciale richtlijn voor abortushulpverlening in tijden van corona gemaakt met de nadruk op de veiligheid en mogelijkheden van het gebruik van zorg op afstand.
 

Bureau Clara Wichmann en Women in Waves

Bureau Clara Wichmann en Women on Waves steunden Trix in haar zaak en zullen dat blijven doen. Daarnaast komen Bureau Clara Wichmann en Women on Waves op voor de belangen van de grotere groep vrouwen die door de coronamaatregelen geen toegang hebben tot medicamenteuze abortus. Op dit moment beraden Trix, Women on Waves en Bureau Clara Wichmann zich op vervolgstappen om toegang tot deze noodzakelijke zorg te waarborgen.
 
Door: Nationale Zorggids