Crowdfundingactie voor crematie baby die sterf aan zeldzame darmziekte

Twee jonge ouders uit Gouda hebben een crowdfundingactie opgezet om de crematie van hun kindje te kunnen betalen. Hun zoontje stierf toen hij 11 dagen oud was aan de gevolgen van necrotiserende enterocolitis, een zeldzame darmaandoening. Dit meldt het AD.

Wat is necrotiserende enterocolitis (NEC)?

Necrotiserende enterocolitis (NEC) is een ernstige en acute ontsteking van de darm. Ook de doorbloeding van de darm vermindert waardoor delen van de darm afsterven (necrose). De aandoening komt vooral voor bij te vroeg geboren kinderen. Een te laag geboortegewicht brengt nog eens extra risico met zich mee. De oorzaak van NEC is nog onbekend maar de 'onrijpheid' van de darmen bij te vroeg geboren kindjes blijkt de belangrijkste risicofactor. NEC is een van de meest ernstige, levensbedreigende complicaties bij premature baby's.

Bij het zoontje van het Goudse stel, Maykel, werd enkele dagen na zijn geboorte NEC ontdekt. Een groot deel van zijn dikke darm en een klein deel van de dunne darm werden operatief verwijderd en hij kreeg twee stoma's. Aanvankelijk leek de operatie geslaagd maar daarna verslechterde de gezondheid van het jongetje snel. Zijn darmen waren zo aangedaan dat hij elf dagen na zijn geboorte, kwam te overlijden. 

Crowdfundingactie

De ouders van Maykel zijn nog jong en hadden geen geld om de crematie (die inmiddels heeft plaatsgevonden) en de urn te betalen. De vader is fulltime machinist en de moeder zit in de ziektewet. Dankzij een crowdfundingactie heeft het stel zojuist het streefbedrag van 2000 euro kunnen inzamelen om de kosten te kunnen betalen. Ook een plaatsgenoot van het stel had een crowdfundingactie gestart om hen te helpen.

Meer informatie over necrotiserende enterocolitis is te vinden op de website van de Maag Darm Lever Stichting.

Door: Nationale Zorggids