Week 27: het belangrijkste coronanieuws van deze week

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week. Maar ook: zorgen over kankerverwekkende stoffen in paracetamol.

Maandag: OMT-lid erkent dat virus werd onderschat, Nederland door corona overvallen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het coronavirus tot eind februari onderschat. Dat stelt Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI) en lid van het Outbreak Management Team (OMT) in NRC. "Niet alleen ons, het heeft heel Europa overvallen", zegt Timen. "Zeker in West-Europa was er een massale instroom van infecties door de wintersportvakanties, en onder meer in Nederland hadden we daar nog een extra aanjager bij: het carnaval." De situatie die volgde was volgens haar "onwerkelijk".
 

Dinsdag: RIVM-onderzoekers concluderen dat besmetting via kleine druppeltjes niet onmogelijk is

Overdracht van het coronavirus via kleine druppeltjes in de lucht, zogeheten aerosolen, "is mogelijk en moet niet worden veronachtzaamd". Die conclusie trekken onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een nieuwe studie. Ze hebben het onderzoek nog niet in een wetenschappelijk tijdschrift gepubliceerd, maar wel alvast toegankelijk gemaakt op MedRxiv, een website voor medisch onderzoek.
 

Woensdag: Ziekenhuis Alrijne doet aangifte na coronabesmetting collega's

Het Alrijne Ziekenhuis heeft aangifte gedaan tegen een met corona besmet familielid van een patiënt, die medewerkers doelbewust heeft blootgesteld aan besmettingsgevaar door ter plekke persoonlijke beschermingsmiddelen af en uit te doen. Vier medewerkers van het ziekenhuis, met vestigingen in Alphen, Leiden en Leiderdorp, zijn inmiddels positief op corona getest.
 

Donderdag: ruim 13.000 mensen ondertekenen brandbrief coronamaatregelen 

Meer dan zeshonderd Nederlandse medisch specialisten maken zich zorgen over de coronamaatregelen van de overheid. Ze vinden dat deze onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd zijn en vrezen voor grote psychische en economische schade en problemen in de zorg. Meer dan 13.000 ondertekenaars, waaronder medische professionals als apothekers, artsen en chirurgen, geven steun aan de door artsen opgestelde brandbrief
 

Vrijdag: 'Veiligheid paracetamol staat niet ter discussie' 

 
De veiligheid van paracetamol staat volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) niet ter discussie. Dat zegt het college in een reactie op publicaties van NRC en Zembla, waarin wordt gesteld dat de grootste producent ter wereld paracetamol verkoopt die vervuild is met een kankerverwekkende stof. De Chinese fabriek leverde afgelopen jaren de grondstof van veel paracetamol die te koop is in drogisterijen, supermarkten en apotheken in Nederland, meldden Zembla en NRC donderdag.
 
Door: Nationale Zorggids