Normal_motherhood-parenthood-pregnancny-mother-59894__1_

Vijf jaar geleden startte het Rotterdamse Erasmus MC met het project ‘Moeders van Rotterdam’, dat aanstaande moeders met verschillende problemen succesvol door de zwangerschap navigeert. Inmiddels zijn 1.200 vrouwen geholpen bij het verlagen van hun stressniveau. Want dat is de insteek van het project: zoveel mogelijk stress wegnemen zodat moeder en kind zo gezond mogelijk de zwangerschap doorkomen. Hoewel er nog geen exacte cijfers bekend zijn, durft het ziekenhuis te stellen dat babysterfte op individueel niveau is voorkomen. Dit meldt RTV Rijnmond. 

Gestreste vrouwen hebben een verhoogd risico op vroeggeboorte en op kindjes met een laag geboortegewicht (dysmatuur). Ook is de kans op babysterfte groter, zegt Eric Steegers van het Erasmus MC, dat samen met de gemeente en stichting De Verre Bergen startte met het project Moeders van Rotterdam. Binnen dit project krijgen vrouwen met problemen coaching. “Wat de vrouwen kenmerkt is dat ze vaak niet één probleem hebben, maar een hele berg, bijvoorbeeld huiselijk geweld, slechte huisvesting, drugsgebruik, slechte leefstijl”, zegt Seegers.

Hogere babysterfte in Rotterdam

In Rotterdam was de babysterfte hoger dan op andere plekken in Nederland, mede door armoede en achterstanden. Inmiddels lijkt het erop dat de extra sterfte is gereduceerd en nu bijna terug is op landelijk gemiddelde. 

Door: Nationale Zorggids