Normal_stethoscoop

Een Nederlandse adoptiemoeder die haar doodzieke dochtertje uit Malawi naar Nederland wil halen voor een levensreddende operatie, heeft van het ministerie van Buitenlandse Zaken te horen gekregen dat het een zwakke adoptie betreft. Dit betekent dat het kindje geen Nederlands paspoort krijgt. Ze is nu bezig om een visum te regelen, zodat het kindje in ieder geval naar Nederland mag reizen. Dit meldt Hart van Nederland. 

Vlak na de geboorte overleed de moeder van het nu elf maanden oude meisje. Ze werd naar het weeshuis van Nicole van Elteren, nu haar adoptiemoeder. De vier gaatjes die de baby in haar hart blijkt te hebben, moeten zo snel mogen worden gesloten. Deze levensreddende operatie kan niet in Malawi plaatsvinden, omdat de gezondheidszorg er niet goed genoeg is. Van Elteren wil haar daarom naar Nederland halen, maar voor een operatie is een burgerservicenummer nodig en een zorgverzekering en dat kan een buitenlands kindje niet krijgen zonder paspoort.

Mocht het niet lukken om de operatie met zorgverzekering te doen, dan moet het bedrag hiervoor zelf betaald worden. De operatie kost ongeveer 150.000 euro en hiervoor wordt een crowdfundingactie opgezet. Ook voor het benodigde geld om een rechtszaak aan te spannen komt een inzamelingsactie. Van Elteren is er namelijk van overtuigd dat het niet om een zwakke adoptie gaat en dat het meisje gewoon recht heeft op een paspoort. De moeder is overleden en de vader is onbekend. 

Zwakke adoptie

In Nederland wordt onderscheid gemaakt tussen sterke en zwakke adopties. Bij een sterke adoptie zijn de wettelijke familiebanden tussen het kind en de biologische ouders geheel verbroken en ontstaat een nieuwe wettelijke familieband tussen het kind en de adoptieouders. Bij een zwakke adoptie zijn de wettelijke familiebanden tussen het kind en de biologische ouders nog niet verbroken.

Adopties in Nederland zijn in principe altijd sterkte adopties, in het buitenland komen beide voor. Een buitenlandse zwakke adoptie kan door een Nederlandse rechter worden omgezet naar een sterke adoptie.

Door: Nationale Zorggids