Normal_stethoscoop

Binnen een groot landelijk onderzoek willen ziekenhuizen en onderzoeksinstituten achterhalen hoe baby’s met een aangeboren hartafwijking gezond ouder kunnen worden. De Hartstichting en Stichting Hartekind stellen hiervoor 3 miljoen euro beschikbaar. Dit meldt de Hartstichting.

Jaarlijks komt ongeveer 1 procent van de baby’s ter wereld met een aangeboren hartafwijking. Het gevolg hiervan is dat zij op latere leeftijd veelal kampen met hart- of vaatproblemen. De overlevingskansen zijn de afgelopen jaren flink verbeterd, maar de kans op ziekten aan het hart of vaatsysteem blijft. Zo kunnen er hartritmestoornissen ontstaan of gaat de pompkracht van het hart achteruit. Hoe dat komt, weet men nog niet, zegt Wim Helbing van het Erasmus MC.

Risico's verschillen per persoon

Dit wil het Erasmus MC samen met andere ziekenhuizen en instituten onderzoeken en dat kan nu dankzij de donatie van de Hartstichting en Stichting Hartekind. Een grote groep hartchirurgen, kindercardiologen en wetenschappers is bij het onderzoek betrokken om uiteindelijk meer en betere informatie te krijgen over de risico’s op hartproblemen. De risico’s verschillen per persoon, omdat iedere hartafwijking ook weer anders is. Dit betekent meteen dat iedere operatie ook maatwerk moet zijn. Door de gevolgen van hartafwijkingen eerder te herkennen en te behandelen hopen de onderzoekers latere schade te voorkomen.

Door: Nationale Zorggids