Normal_zwanger_zwangere_vrouw_zwangerschap

Nieuw Brits onderzoek wijst uit dat zwangere vrouwen beter helemaal geen koffie kunnen drinken. Eén kopje zou leiden tot een verhoogd risico op een miskraam, stilgeboorte of een laag geboortegewicht. Vooralsnog is het advies van het Nederlandse Voedingscentrum aan zwangere vrouwen om dagelijks niet meer dan een kopje te drinken, ofwel niet meer dan 200 milligram cafeïne. Gynaecoloog Koen Deurloo stelt dat het niet zo zwart-wit is. Hoeveel koffie een vrouw tijdens haar zwangerschap kan drinken, hangt af van haar levensstijl. Dit meldt RTL Nieuws. 

“Zo kunnen sportieve vrouwen die niet roken en weinig alcohol drinken, best koffie drinken. Dat ligt heel erg aan de levensstijl van iedere vrouw”, zegt Deurloo van het Utrechtse Diakonessenziekenhuis. Maar diezelfde sportieve vrouw die weinig alcohol drinkt, kan niet zomaar vijf koppen koffie achter elkaar drinken. Een klein beetje cafeïne kan namelijk al zorgen voor vaatvernauwing, wat kan leiden tot minder bloed voor de baby. De foetus groeit hierdoor mogelijk minder goed.

Onvoldoende bewijs om paar kopjes koffie af te raden

Ook de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) raadt het vrouwen niet af om koffie te drinken tijdens hun zwangerschap. Hoewel er aanwijzingen zijn dat grote hoeveelheden cafeïne kunnen leiden tot een beperkte groei van de baby, is er niet genoeg bewijs om de consumptie van cafeïne in beperkte mate af te raden. “Het laatste wat we willen is dat zwangere vrouwen bang worden bij alles wat ze eten en drinken.”

Door: Nationale Zorggids