Normal_couveuse

Na de eerste coronamaatregelen op 9 maart zijn in Nederland significant minder baby’s te vroeg ter wereld gekomen, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. Ook in omringende landen merkten deskundigen een afname van vroeggeboorten op. Dit meldt Erasmus MC. 

Opvallend is dat de afname van het aantal vroeggeboorten vooral te zien is vanaf de eerste week na 9 maart. Het kabinet maakte toen bekend dat Nederland vaak en grondig zijn handen moest gaan wassen en moest stoppen met handen schudden. Ook werd verordonneerd thuis te blijven bij lichte klachten en als er kort tevoren naar risicogebieden was gereisd.

Lockdown geen extra invloed

De maatregelen werden een week later verder uitgebreid. Toen gingen scholen en horecagelegenheden dicht, en moesten niet essentiële contactberoepen als kappers hun werk neerleggen. Die lockdown had volgende de analyse van de onderzoekers geen extra invloed op het aantal vroeggeboorten. In totaal nam het aantal vroeggeboorten na 9 maart met 15 tot 23 procent af.

Extreem vroeg geboren

“We zien ook voor het aantal extreem vroeg geboren baby’s een afname na 9 maart, maar die groep is zo klein, dat we daar geen statistisch significante conclusies uit kunnen trekken. We zien de afname vooral bij baby’s die acht tot twee weken te vroeg kwamen”, zegt hoofd ic-neonatologie Irwin Reiss van het Erasmus MC, die als eerste vermoeden dat er minder vroeggeborenen op zijn afdeling belandden. Hij en neonatoloog-epidemioloog Jasper Been willen nu gaan onderzoeken waarom na 9 maart een afname van het aantal vroeggeboorten te zien was, en minder duidelijk na 15 maart.

Betere handhygiëne

Reiss: “We hebben er wel theorieën over. Door betere handhygiëne en het stoppen met handen schudden, worden minder bacteriën en virussen uitgewisseld, waardoor ook zwangere vrouwen minder aan ziekteverwekkers werden blootgesteld. We denken ook dat we geen extra effect van de lockdown hebben gezien omdat zwangeren sowieso al voorzichtig waren. Die hebben mogelijk al afstand gehouden tot anderen voordat de overheid dat nadrukkelijker ging adviseren.”

Door: Nationale Zorggids