Normal_pexels-public-domain-pictures-41222

Er zijn verschillende onderzoeken die hebben aangetoond dat baby’s die uit een keizersnede geboren zijn andere darmbacteriën hebben dan vaginaal ter wereld gekomen baby’s. Er heerst een toenemende belangstelling om de samenstelling van darmbacteriën te veranderen. Binnen een studie in Finland krijgen sommige pasgeboren baby’s een beetje ontlasting van hun moeder gemengd met moedermelk, om hun darmbacteriënsysteem te verbeteren. Hiervoor wordt gewaarschuwd, omdat er gevaarlijke micro-organismen in ontlasting kunnen zitten. Dit meldt New Scientist. 

Darmbacteriën

Baby’s die uit een keizersnee geboren worden zouden volgens onderzoekers vaker last hebben van aandoeningen als allergieën of astma. Dit is mogelijkerwijs een gevolg van het feit dat ze tijdens hun geboorte niet in aanraking komen de microben van hun moeder. Dit gebeurt wel tijdens een vaginale bevalling. Omdat vrouwen vaak poepen tijdens de bevalling kan het zijn dat de bacteriën uit de ontlasting van de moeder verantwoordelijk zijn voor de samenstelling van de darmbacteriën van de baby.

Ontlasting in babyvoeding

Om dit verder te onderzoeken onderzocht microbioloog Willem de Bos vrouwen die een medisch noodzakelijke keizersnede nodig hadden. Bij de eerste voeding van hun baby’s werd een paar milligram van de ontlasting van hun moeders gemengd met een paar druppels moedermelk. Na drie maanden bleek dat de samenstelling van bacteriën in de darmen van de baby’s meer leek op die van de vaginaal geboren baby’s, dan van de baby’s die geen ontlasting in hun voedsel kregen.

Risico’s

Andere onderzoekers zijn van mening dat het te risicovol blijft om ontlasting toe te dienen. Er is volgens hen altijd een kans dat gevaarlijke microben er niet uitgepikt worden. Daarnaast vragen ze zich af of de geboorte met een keizersnee wel werkelijk de oorzaak is van het verschil in darmbacteriën. Daar is namelijk nog geen bewijs voor.

 

Door: Nationale Zorggids