Normal_normal_zwangerschapstest-2

Abortusklinieken in Nederland krijgen steeds meer verzoeken van Poolse vrouwen die in Polen geen abortus kunnen ondergaan. Door een uitspraak van het Constitutionele Hof wordt in Polen abortus bijna onmogelijk. Dit leidt tot een toename van abortussen bij Poolse vrouwen in andere landen, waaronder Nederland. Dit meldt NOS.

Het Abortion Network Amsterdam (ANA) ziet een verdriedubbeling van hulpverzoeken. Afgelopen jaar zijn 187 Poolse vrouwen geholpen bij het maken van aan abortusafspraak en de financiering ervan. Na de uitspraak van het Constitutionele Hof op 22 oktober, waardoor abortus alleen mag worden toegepast bij verkrachting, incest of levensgevaar van de moeder, stroomden de verzoeken nog sneller binnen. 45 vrouwen zijn sindsdien geholpen.

Voor Poolse vrouwen is Nederland een goede keuze, omdat de mogelijkheden voor abortus ruim zijn. Zo ligt de wettelijke grens op 24 weken na de bevruchting, waar die in bijvoorbeeld Duitsland op 12 weken ligt. Nederland is het enige land in Europa met zo’n ruime marge.

Wanneer een Poolse vrouw in Nederland abortus wil laten plegen, is een reisverzekering voldoende. Wel is een toestemming van een Poolse arts nodig. Dat maakt het ingewikkeld. Toch zijn de hoge kosten het grootste probleem voor de organisatie. De verzoeken zorgen niet alleen voor extra werkdruk voor de vrijwilligers, maar ook voor financiële druk: een abortus kost tussen de 600 en 875 euro. In Nederland worden de abortussen bij Poolse vrouwen uit giften betaald.


Door: Nationale Zorggids